Új munkapapír mintákkal megjelent a Metrum Referencia 17.03-as verziója

Új munkapapírok

Kiegészítettük az alábbi területek munkapapírjait egy-egy további mintával:

   - M04-ELO készletekre adott előlegek,
   - M06-ELO vevőktől kapott előlegek,
   - M13-DEM Csekély összegű (de minimis) támogatás nyilvántartása,
   - a Saját aktákban, az Adatszolgáltatás fejezetben található "Önképzés kreditek nyilvántartása" a Kamara idei évközi döntésével összefüggésben változott. 2020-ban már nem számolhatók el az előző évről áthozott kreditek, ezért a korábbi minta mellé felkerült a 2020-ban használható dokumentum, amely már nem tartalmazza ezt a lehetőséget.

Munkaprogramok (ellenőrző listák)
"A megbízás elfogadása" és "A megbízás meghosszabbítása" ellenőrző listák 25. (N1-ME) illetve 17. (N1-MH) kérdését ("Szükség esetén biztosított-e a külső konzultáció lehetősége, illetve a minőségellenőrzéshez szükséges személyi, anyagi, határidőbeli feltételek?") átfogalmaztuk úgy, hogy "NEM / NINCS" választ lehessen adni (ami nem igényel további könyvvizsgálói megfontolást): "Van-e akadálya az esetlegesen szükséges külső konzultáció lehetőségének, illetve a minőségellenőrzéshez szükséges személyi, anyagi, határidőbeli feltételek biztosításának?

Saját minták
Mint azt tapasztalhatták, a 2020-as verzióban az összes munkapapír minta már xlsx kiterjesztésű. Ezért aki eddig saját mintákat is készített és alkalmazott, kérjük, hogy a saját mintáit is mentse át xlsx-be, mert azokat csak így lehet majd probléma mentesen használni. (Ha a korábban megnyitott vizsgálatoknál a saját minta xls-ként került bejegyzésre, az adott könyvvizsgálat Tartalomjegyzékében a Karbantartás / Excel bejegyzés xlsx-re állítása menüpontot kell meghívni a módosításhoz.)

Mérleg, eredménykimutatás - előző év adata, kerekítések
2020-as könyvvizsgálatok megnyitásának időpontjától függően (verzió váltások miatt) néhány esetben előfordulhat, hogy a mérlegben, eredménykimutatásban az előző év adatához a program nem hozza át az előző évben elvégzett kerekítéseket. Ha valaki ezt tapasztalja, akkor a teendő a következő: a B-FK Főkönyvi kivonat / Szerkesztés menüpontban le kell futtatni az Előző évi adatok átemelését.

Pénzügyi vállalkozás kiegészítő modul
A pénzügyi vállalkozás kiegészítő modul is bővült új táblázattal és munkapapír-mintákkal:

   - B-ELEMZ Beszámoló elemzése,
   - N2-AZ A kommunikációban részt vevő személyek azonosítása,
   - N2-NYJKV Nyitó megbeszélés a társaság vezetésével,
   - N2-ZJKV Záró megbeszélés a társaság vezetésével.