Hírek

ELZA

Ha már ismered Elzát, de kérdésed, javaslatod van a használatával kapcsolatban, akkor azért, és nézz be hozzánk akkor is, ha még nem ismered Elzát, de érdekel, hogy hogyan működik a beszámolókészítés, hogyan tudja segíteni a zárlati munkákat, és az irodai munkaszervezést.

Megmutatunk mindent, ami a két napba belefér! Találkozzunk és ígérjük, hogy mindenki nyer!

Ott leszel? Mi várni fogunk!
Helyszín: Sugár Mozi (1148 Budapest, Örs vezér tere 24.)
Jelentkezés: https://konyvelofesztival.hu/

A NAV idén sajnos már február 10-én lezárta az előző adóévet az ügyfélportál (UPO, eBEV) adószámla lekérdezés felületén. Emiatt az adószámla már csak 2023.12.31-ig kérdezhető le. A változatlan és kényelmes adófolyószámla egyeztetés érdekében kiadtunk egy új verziót, amivel be tudjuk olvasni a 2023. évi teljes éves adófolyószámlát XML-ben, és hozzáolvasással a program hozzáadja a következő időszaki XML adatokat.

Tehát 2 fájlt kell lekérdezni az UPO vagy az eBEV felületéről (a 2023.01.01-2023.12.31 valamint a 2024.01.01-napjainkig) és először be kell olvasni a 2023-as XML fájt, majd ezt követi a hozzáolvasás a 2024. évi XML adatokkal.

A frissítést a https://mkvkok.hu/elza oldalról lehet letölteni.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is az év elején jelenik meg ELZA. Így azok, akik az év során folyamatosan használják a programot (időszaki zárásokat hoznak létre, és kihasználják a folyamatos riportkészítési lehetőséget), meg tudják nyitni a 2024-es zárási dossziékat. Az ELZA-ban lévő táblákat folyamatosan frissítjük, és az év során egy sor új fejlesztés kerül a programba.

Fontos, hogy a 2024-es változat telepítését megelőzően telepítsétek a 2023-as változat utolsó verzióját (7.05-ös verzió). a 2024-es változat megrendelését és telepítését követően a 2023-as zárások továbbra is a megszokott módon kezelhetők.

Újdonság

A könnyebb átláthatóság érdekében jobban megbontottuk az Mérleg analitikák és az Egyéb analitikák mappáját. Így kiemelt helyet kapott például a Bér, a Kapcsolt vállalkozások, az Adott támogatások, Kapott támogatások.

Néhány módosított tábla

  • MAI-ELO: új tábla az immateriális javak előlegének nyilvántartására

  • MBIII-FE: bővült az analitika a devizás értékpapírok kezelésével

  • ADO-IPA1, ADO-IPA2: átvezettük az adóalap változásokat (A visszaváltási díj nem része a hipa alapjának, ezért érdemes külön főkönyvi számlára könyvelni az árbevétel és az elábé sorokon, és ELZA-ban beállítani az új főkönyvi számlákat az Adótáblák (86) bekötésben. Így a program automatikusan megjeleníti az adó levezetésben csökkentő tételként.

  • ADO-TA: átvezettük az adóalap változást és jelöltük az új kedvezmény plafont

  • ADO-KIVA: átvezettük az adóalap változást és jelöltük az új kedvezmény plafont

Ne feledjétek, már a 2023. év zárásainál is lehetőség van egy gombnyomással egyetlen ZIP fájlba tömöríteni a teljes zárás anyagát! Könyvvizsgálat esetén csak fel kell tölteni ezt a ZIP fájlt a könyvvizsgáló webpostájára! (Zárás dosszié menü: Archiválás / tömörítés / csoportos nyomtatás) Részletesen itt olvashatsz róla: https://elza.hu/hirek/205

Megrendelés

Örömmel jelentjük, hogy megjelent a 2329-es társasági adóbevallás az ÁNYK-ban! Így ELZA is tud már társasági adó (és kiva) bevallást átadni az ÁNYK-nak és mindenki véglegesen le tudja zárni a 2023-as évet. Ehhez csak le kell tölteni a legújabb frissítést!

Figyelem! Az ELZA 2024-es programot csak ezt követően töltsd le, holnap már aktív lesz a megrendelés!

A frissítést a https://mkvkok.hu/elza oldalról lehet letölteni.

Elkészült ELZA 7.03 változata, mely a https://mkvkok.hu/elza oldalon érhető el. Az előző év végén megjelent számos olyan jogszabály módosítás, amely alkalmazható már a 2023. üzleti- és adóévre is. Ezzel egyidejűleg pontosítottuk az évközi adó változásokat is, ezért kérjük mindenképp töltsd le ezt a frissítést, mielőtt elkezded a beszámoló készítést! Ha már elkészült egy Társaság beszámolója, akkor érdemes mérlegelni, hogy érintik-e az adó levezetéseket a lenti változások.

A változások

  • Mérleg és eredménykimutatás séma: felvettük a Számviteli törvény módosítás szerinti új sorokat, amely a Halasztott adókra irányul. Az új séma elérhető magyar, angol, német és olasz nyelveken is.

  • Kiegészítő melléklet:

    - Bővültek az egyszerűsített éves beszámoló kiegészítő mellékletének sorai, az éves beszámoló kiegészítő mellékletében szereplő plusz információkkal. Ezek alapértelmezetten nem jelennek meg a kiegészítő mellékletben, azaz továbbra is a minimális tartalmat mutatja, de opcionálisan bármely plusz sor megjelölhető a sor elején, így belekerül a kiegészítő mellékletbe.

    - Lehetőség van megjeleníteni az egyes mérlegcsoportok állományának alakulását (Előző év – Tárgy év – Változás), táblázatos formában. A „IV. Beszámoló egyes soraihoz tartozó információk” fejezet alatt, a megszokott módon, a sor elején kell jelölni, ha az adott állományváltozást szeretnénk a kiegészítő mellékletben szerepeltetni.

  • ADO-TA: társasági adó levezetés – Anyk átadással.

  • ADO-KIVA: kiva levezetés – Anyk átadással.

  • ADO-IPA1: az iparűzési adó levezetést kiegészítettük az új, sávos egyszerűsített adó levezetéssel, valamint a Kivás társaságok új innovációs járulék alap megállapításával.

Ha már megnyitottad az év végi időszakot, akkor így tudod egyszerűen frissíteni az fentieket (miután telepítetted az új, 7.03 verziót):

ADO-TA: Fájl menü / Séma újraolvasás

  • ADO-KIVA: Alapminta újraolvasása (bal alsó blokk)

  • ADO-IPA1: töröld a táblát és nyisd meg újra.

Már elérhető ELZA 7.02-es változata, mely a következő változásokat tartalmazza:

Új vagy módosuló táblák

  • KNY-TNYK: Kiegészítés a teljességi nyilatkozathoz: kibővítettük egy nyilatkozattal, amiben a vezetés nyilatkozik a könyvelés részére a fejlesztési tartalék képzés döntéséről, valamint a feloldásra vonatkozó feltételek megismeréséről.

  • MD-ET: Eredménytartalék analitikus nyilvántartása

  • MD-TT: Tőketartalék analitikus nyilvántartása

Archiválási funkció

Minden ügyfélre vonatkozóan bármely (évközi, év végi) zárási időszakról egyszerűen és egyidejűleg lehet exportálni PDF-be valamennyi beépített táblát (például saját tőke mozgás tábla, társasági adó bevallás), valamint a behúzott fájlokat. Az exportálás eredménye egy vagy több ZIP fájl. A céltól eltérően az alábbiak szerint javasoljuk a használatot:

  • tömörítés: ha a könyvelés saját célra készíti a ZIP fájl a zárásról és nem cél a fájl méretének korlátozása.

  • archiválás: önyvvizsgálatra vagy az ügyfél részére átadásra szánt időszakokra előnyösebb az archiválást alkalmazni, mert ez tartalmaz tördelést, így nagy fájl méret esetén több ZIP készül.

Az így elkészült zip fájlok tartalmazzák a beszámoló alátámasztását ELZA-ban elvégzett munka tartalma szerint. Az új funkció az adott ügyfél zárás dossziéjában, a Fájl menüpontban érhető el.

Elérhetők a 2023. november 24-i zoom-bemutató felvételei. A videók a https://elza.hu oldalon tekinthetők meg.

A frissítést a https://mkvkok.hu/elza oldalról lehet letölteni.

A digitalizáció mentén a NAV online számla és online pénztárgép adatszolgáltatás szoftveres elérhetősége hozzáadott értéket jelent a könyvelés számára. Ma már valóban kevesebb időt kell fordítanunk az adatrögzítésre, a könyvelési munka jobban eltolódhat a szakmai szolgáltatás irányába. Hogyan tudjuk a szakmai minőséget a napi rutinba építve egységessé tenni az irodában?

ELZA standardizálja a könyvelőirodai munkát - MKVKOK

Ön tudja, hogy pontosan milyen adatok kerülnek be az online számla adatszolgáltatásba (OSA)? Érdemes megismerni ezzel kapcsolatban néhány érdekes összefüggést.

Elolvasom: NAV-OSA lekérdezések a könyvelők, könyvvizsgálók szolgálatában - MKVKOK

A tavalyi évhez hasonlóan idén is az év elején jelenik meg ELZA. Így azok, akik az év során folyamatosan használják a programot (időszaki zárásokat hoznak létre, és kihasználják a folyamatos riportkészítési lehetőséget), meg tudják nyitni a 2022-es zárási dossziékat. Az ELZA-ban lévő táblákat folyamatosan frissítjük, és az év során egy sor új fejlesztés kerül a programba.

Fontos, hogy a 2022-es változat telepítését megelőzően telepítsétek a 2021-es változat utolsó verzióját (5.04-es verzió). a 2022-es változat megrendelését és telepítését követően a 2021-es zárások továbbra is a megszokott módon kezelhetők.

Megrendelés

Már elérhető ELZA 6.04-es változata, mely a következő változásokat tartalmazza:

Módosítások
Az idegen nyelvű anyagok bővülésével a mérleg, eredménykimutatás, cash-flow kimutatás az angol és a német mellett már olasz nyelven is elérhetők, lekérdezhetők.
Átvezettük a programban a december 31-i fordulónapon hatályos jogszabály változásokat és MNB árfolyamot.

  • ADO-TA, ADO-KIVA: aktualizáltuk a társasági adó és a kiva levezetést a 2022.12.31-i szabályoknak megfelelően

  • ADO-DEM, KV-KKV: frissítettük a fordulónapi árfolyamot

  • ADO-VESZ: Veszélyhelyzeti rendelkezések

  • ADO-RH: Rehabilitációs hozzájárulás

A Saját akták modulban továbbfejlesztettük a könyvelő alábbi nyilvántartásait, így a program teljes körűen alkalmas ezek vezetésére:

  • Szerződés nyilvántartás (KSZ): rögzíthetők a szerződés és annak módosításai, a könyvvizsgálóra vonatkozó elfogadó nyilatkozat, a cégbírósági bejegyzés főbb dátumai, adatai, valamint lehetőség van az aláírt iratok csatolására, megjegyzés hozzáfűzésére is.

  • PMT adatlapok nyilvántartása: kibővítettük az azonosítási adatlapok és a tényleges tulajdonosi adatlapok nyilvántartását a kockázati besorolással, az Afad tv. szerinti TTNY lekérdezések kezelésével, valamint a monitoring nyilvántartásával. További lehetőség az aláírt iratok csatolása, megjegyzés hozzáfűzése valamennyi területen. A korábbiakhoz hasonlóan lehetőség van a pénzmosási esemény megjelölésére, és a program irányt mutat a bejelentéshez szükséges lépésekhez.

A fenti fejlesztések érdekében új mezőkkel bővítettük az ügyféltörzset. Ezek a fő tevékenység, és a telephely(ek) kezelése.

Elérhetők a 2022. szeptember 23-i zoom-bemutató (ELZA bemutatása, NAV online számla) 16 felvétele. A videók a https://elza.hu oldalon tekinthetők meg.

A frissítést a https://mkvkok.hu/elza oldalról lehet letölteni.

Új év, új kihívások és új lehetőségek… Az év indítása során a megszokott, jelentős erőforrást igénylő számviteli zárlati feladatok mellett számolnunk kell a nagyban változó környezet hatásaival is.

Elolvasom: Hatékony évzárásra készülünk – beszámoló készítése ELZA-val - MKVKOK

Már elérhető ELZA 6.03-as változata, mely a következő újdonságokat, módosításokat tartalmazza:

Számlák letöltése a NAV online számla felületéről
A jövőben lehetőség van a Webpostán keresztül hozzáférni az ügyfél azon bejövő és kimenő számláihoz, amelyek letölthetők a NAV rendszeréből. A programba való beolvasás eredményeként már nem csak a kimenő számlákat vizsgálhatjuk részletesen, hanem különböző riportokat, lekérdezéseket készíthetünk mindkét halmazból. A virtuális számlakép segítségével szemléletesebb lesz a vizsgálatra kiemelt számla tényleges tartalma.
A funkció működtetéséhez a WebPosta legalább 5 GB-os csomagjának megléte szükséges. Amennyiben még nem rendelkezik ilyen WebPostafiókkal, és szeretné kihasználni az új fejlesztés által biztosított lehetőségeket, kérjük, először rendelje meg a WebPosta csomagot! (https://elzawebposta.hu/). Ha már rendelkezik a megfelelő előfizetéssel, először ügyfelenként be kell állítani a WebPosta felületén egy ún. technikai felhasználót. Ennek lépéseihez a http://elza.hu/ oldalon találhat segítséget.

Módosítások
Az évközi jogszabály-változásoknak megfelelően aktualizáltuk a cégautóadó - gépjárműadó (ADO-GJ) táblát.

Átvezettük a jegybanki alapkamat változásait 2022.október 10-ig a kölcsön kamat levezetés (MBII-KAM) táblában.

Az alábbi táblákban egyszerűbben tudjuk alátámasztani a devizás egyenlegeket. Ehhez csak annyit kell tennünk, hogy a devizanem törzsben (Törzsek/Deviza) ellenőrizzük, szükség esetén bővítjük a devizákat.

  • MA-ELO, MBI-ELO: az immateriális javakra-, a beruházásokra-, a készletekre adott előlegek,

  • MA-BER: a befejezetlen beruházások,

  • MBII-VE: vevői követelések egyenlegeinek megerősítése, illetve árbevétel (forgalom) megerősítések kimutatása. Már egy munkalapon lehet összesíteni valamennyi pénznemben kimutatott egyenleget. Ezt a táblát bővítettük a vevőktől kapott előlegek egyenlegeinek (megerősítések) leltárával. Emellett töröltük a korábbi MBII-ELO (vevőktől kapott előlegek) táblát,

  • MC-AIE, MG-PIE: aktív- és passzív időbeli elhatárolások,

  • MF-SZ: szállítói egyenlegek (megerősítések). A vevőkhöz hasonlóan itt is egy munkalapon lehet összesíteni valamennyi pénznemben kimutatott egyenleget,

  • MBII-EK, MF-EK: Cgyéb követelések és egyéb kötelezettségek. Ezeket a táblákat bővítettük az előző évi értékekkel, valamint a mérleg egyezőség vizsgálatával.

Beszámoló / Mérleg fedlapja
A beszámoló készítés okának megfelelően módosítottuk a fedlap címét, valamint megjelenítjük az üzleti év teljes időszakát. Ezzel lehetővé válik a nyitó mérleg, tevékenységet záró mérleg, közbenső mérleg, záró mérleg nyomtatása is. Az évközi időszakok automatikusan „közbenső mérlegként” jelennek meg. Nyitó mérleg készítése esetén a nyitás napjára egy új üzleti évet kell nyitni (pl. egy volt katás Bt esetében 2022.09.01-2022.09.01), mivel ez lesz a következő időszakban a bázis időszaki adat.
A jövőben több aláíró is megjeleníthető. 
Az időszakhoz hozzáigazítottuk az adózott eredményt elfogadó határozat szövegét is.

ELZA klubnap
2022. november 4. - a felmerülő kérdések, problémák online megbeszélése (részletek és jelentkezés). 

A frissítést a https://mkvkok.hu/elza oldalról lehet letölteni.

Igazán jóleső érzés június első hétvégéjét követően megállapítani, hogy túl vagyunk az évzárási hajrán. Az okos ember holtig tanul, így mi se késlekedjünk levonni a beszámoló készítés konklúzióit! Amíg még friss a fejünkben az

Elolvasom: TOP10 ötlet egy sikeres évzárás után - MKVKOK

Már elérhető ELZA 6.02-es változata, mely a következő módosítást tartalmazza:

OBR módosítás

Módosult az OBR adatstruktúrája, ennek megfelelően módosítottuk az obr exportot is. A Könyvvizsgáló tabfülre bekerült a Független könyvvizsgálói jelentés záradéka mező.

A frissítést a https://mkvkok.hu/elza oldalról lehet letölteni.

Már elérhető ELZA 5.05-ös változata, mely a következő módosítást tartalmazza:

OBR módosítás

Módosult az OBR adatstruktúrája, ennek megfelelően módosítottuk az obr exportot is. A Könyvvizsgáló tabfülre bekerült a Független könyvvizsgálói jelentés záradéka mező.

A frissítést a https://mkvkok.hu/elza oldalról lehet letölteni.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is az év elején jelenik meg ELZA. Így azok, akik az év során folyamatosan használják a programot (időszaki zárásokat hoznak létre, és kihasználják a folyamatos riportkészítési lehetőséget), meg tudják nyitni a 2022-es zárási dossziékat. Az ELZA-ban lévő táblákat folyamatosan frissítjük, és az év során egy sor új fejlesztés kerül a programba.

Fontos, hogy a 2022-es változat telepítését megelőzően telepítsétek a 2021-es változat utolsó verzióját (5.04-es verzió). a 2022-es változat megrendelését és telepítését követően a 2021-es zárások továbbra is a megszokott módon kezelhetők.

Megrendelés

Már elérhető ELZA 5.02-es változata, mely a következő újdonságokat tartalmazza:

Társasági adó

A NAV módosította a Társasági adó ÁNYK feltöltésének egyes mezőit. A módosításokat átvezettük a programon.

ADO-LFA tájékoztató lista a fizetendő adókról​

A listában a jövőben nemcsak a fizetendő adók, hanem az esetleges túlfizetések is megjelennek.

A frissítést a https://mkvkok.hu/elza oldalról lehet letölteni.

Már elérhető ELZA 5.03-as változata, mely a következő újdonságokat tartalmazza:

Adótáblák

Aktualizáltuk a 2021. évi adó táblákat a meghosszabított veszélyhelyzet miatt kihirdetett adótörvény módosításokkal, mentesítésekkel. Ezek:

  • ADO-VESZ: Veszélyhelyzet miatti adózási könnyítések feltételei, mentesítési szabályok,

  • ADO-TA: Társasági adó (ÁNYK átadással),

  • ADO-KIVA: Kisvállalati adó (ÁNYK átadással),

  • ADO-RH: Rehabilitációs hozzájárulás,

  • ADO-SZK: Szakképzési hozzájárulás,

  • ADO-DEM: Csekély összegű (de-minimis) támogatás nyilvántartása.

Munkatáblák
Kiegészítettük az MBII-KAM Kamat számítás levezetést a jegybanki alapkamat év végi változásának megfelelően.

Új lista - ADO-LFA tájékoztató lista a fizetendő adókról
Készítettünk egy új listát, amelyben tájékoztatjuk ügyfelünket a beszámolóval kapcsolatos adó jellegű fizetési kötelezettségekről. A NAV felé fizetendő adók bankszámla számát ELZA ismeri, az önkormányzat – vagy egyéb szerv – felé utalandó adók bankszámlaszámát fel kell tölteni a Törzsek/Előjel szerinti törzs menüben. Javasoljuk, hogy minden szervnek legyen egy önálló bekötési kódja (pl. IPADO1 = Iparűzési adó Budapest, IPADO2 = Iparűzési adó Solymár …stb.). Az utalás határideje alapértelmezetten 2022. május 31., de ez módosítható (eltérő üzleti év vagy tört évi beszámoló esetére).

A frissítést a https://mkvkok.hu/elza oldalról lehet letölteni.

Már elérhető ELZA 5.02-es változata, mely a következő újdonságokat tartalmazza:

Főkönyvi kivonat beolvasása Excel fájlból A beolvasás képernyője és folyamata egyszerűbbé vált.
A főkönyvi kivonat több oszlopa azonosítható, melynek eredményeképpen a program összesíti a nyitó és forgalom oszlopokat. A képernyőn itt is a már megszokott sárga megjegyzés ikonok alatt lévő ajánlások, tájékoztatások segítik a felhasználót a művelet végrehajtásában.

Új nyomtatási képek a beszámolóhoz
Angol és német nyelven is nyomtatható cash-flow, valamint a mérleg és eredménykimutatás főkönyvi szám részletezéssel.

A beszámoló fedlapján megjelenik az aláíró titulusa is, melyet a Törzsek/Aláíró törzsek menüpontban lehet hozzárendelni a személyekhez. Ennek alkalmazása opcionális.

A társasági adó és a KIVA levezetés nyomtatható a nullás sorok nélküli változatban is. Emellett elérhető a korrekciós tételek részletezése főkönyvi számlák szerint (az adó levezetésekor a képernyőn is, a nyomtatási képen is, valamint excel exportban is).

Excel export
Az export során az összesítő sorok képletezve kerülnek az Excel-táblázatba (mérleg, eredménykimutatás, cash-flow).

Keresés
Új keresés mezővel bővült néhány ablak az alábbi funkcióknál:

  • Aláíró személyek

  • Aláíró szervezet

  • Főkönyvi kivonat bekötés átemelése, Kiegészítő melléklet / Riport átemelés másik zárás dossziéból

  • Cash-Flow módosító tételek hozzáfűzése

  • Kiegészítő melléklet szövegében való keresés

Üzenőfal
Formailag és tartalmilag is módosult az üzenőfal. Két tab-fülön jelenik meg a korábbi Üzenőfal és mellette az új Web üzenetek. Az üzenőfal a könyvelés belső kommunikációját, illetve saját jegyzetet szolgálja, míg a Web üzenetek az ügyféllel történő kommunikációt segítik. Ennek segítségével már nem csak fájlokat tudunk küldeni az ügyfélnek, illetve fogadni az ügyféltől, hanem szöveges üzeneteket is tudunk váltani vele. A teljes levelezés (az időpontokkal együtt) dokumentálásra kerül és a későbbiekben is elérhető, újra olvasható a programon belül és a Webposta fiókban. A fájlcseréhez hasonlóan a web üzenetek funkció is csak WebPosta előfizetés birtokában használható. A WebPosta a https://www.elzawebposta.hu oldalról tölthető le, és 30 napig díjmentesen kipróbálható. A kezdeti lépésekhez a https://www.elza.hu oldalon található útmutató.

Egyéb munkatáblák
MBII-KAM: a kamatszámításhoz használatos táblában lekövettük a jegybanki alapkamat változást (a kiadás napjáig) Az adó levezetések végleges, éves záráshoz szükséges állapota a következő frissítésben lesz elérhető.

A frissítést a https://mkvkok.hu/elza oldalról lehet letölteni.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is az év elején jelenik meg ELZA. Így azok, akik az év során folyamatosan használják a programot (időszaki zárásokat hoznak létre, és kihasználják a folyamatos riportkészítési lehetőséget), meg tudják nyitni a 2021-es zárási dossziékat. Az ELZA-ban lévő táblákat folyamatosan frissítjük, és az év során egy sor új fejlesztés kerül a programba.

Fontos, hogy a 2021-es változat megrendelését és telepítését követően a 2020-as zárások továbbra is a megszokott módon kezelhetők.

A 2021-es változatot követően már nincs szükség aktiválásra, a telepítő lefuttatását követően azonnal használatba vehető a program.

Megrendelés

Már elérhető ELZA 4.04-es változata, mely a következő újdonságokat tartalmazza:

2029 társasági adóbevallás nyomtatvány
Megjelent a 2029 társasági adóbevallás nyomtatvány is, így ELZA teljes körűen át tudja adni az év végi adó bevallásokat az ÁNYK programnak.

Veszélyhelyzet miatti adózási könnyítések feltételei
Pontosítottuk a veszélyhelyzet miatti adózási könnyítések feltételeit, mentesítési szabályokat (ADO-VESZ).

Rehabilitációs hozzájárulás
Kiegészítettük a rehabilitációs hozzájárulás levezetést: ELZA számol a mentesített ágazatokra vonatkozó és a normál szabályokkal egyaránt (ADO-RH).

Már elérhető ELZA 4.03-as változata mely, a következő újdonságokat tartalmazza:

Új ellenőrző lista

Készítettünk egy új ellenőrző listát a 2020. évi veszélyhelyzet miatti adózási szabályok, mentesítési lehetőségek feltételeinek vizsgálatához: ADO-VESZ.

Adótáblák
Aktualizáltuk a 2020. évi adó táblákat a veszélyhelyzet miatt kihirdetett adótörvény módosításokkal, mentesítésekkel. Ezek:

  • ADO-TA: Társasági adó (ÁNYK átadással),

  • ADO-KIVA: Kisvállalati adó (ÁNYK átadással),

  • ADO-RH: Rehabilitációs hozzájárulás,

  • ADO-SZK: Szakképzési hozzájárulás.

Egyéb módosítás

A KV-KKV táblát bővítettük a forduló napi árfolyammal.

Már elérhető ELZA 4.02-es változata mely, a következő újdonságokat tartalmazza:

A tavalyi évhez hasonlóan idén is az év elején jelenik meg ELZA. Így azok, akik az év során folyamatosan használják a programot (időszaki zárásokat hoznak létre, és kihasználják a folyamatos riportkészítési lehetőséget), meg tudják nyitni a 2020-as zárási dossziékat. Az ELZA-ban lévő táblákat folyamatosan frissítjük, és az év során egy sor új fejlesztés kerül a programba.

Fontos, hogy a 2020-as változat megrendelését és telepítését követően a 2018-as zárások továbbra is a megszokott módon kezelhetők.

Megrendelés

Ezt az évet sokan, sok szempontból szeretnénk már zárni… A 2020. évi könyvviteli zárlat ráadásul kiemelt figyelmet fog kapni, hasonlóan az idei tavasz mérleg zárási feladataihoz.

Elolvasom: Hangolódjunk az év zárására! - MKVKOK

A könyvelők a szokottnál is nagyobb kihívással nézhettek szembe idén tavasszal, hiszen a napi szinten megjelenő jogszabály módosítások, azok értelmezése, és a különböző változás bejelentések, kérelmek, lényeges időráfordítást igényeltek a napi munka és az előző év zárása mellett. Ez a beszámoló készítés időszakában a könyvelők többségénél nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem megoldható. 

Elolvasom: Mit tehetünk ma, a jelen kihívásai mentén a jövő megkönnyítése érdekében - MKVKOK

A tavalyi évhez hasonlóan idén is az év elején jelenik meg ELZA. Így azok, akik az év során folyamatosan használják a programot (időszaki zárásokat hoznak létre, és kihasználják a folyamatos riportkészítési lehetőséget), meg tudják nyitni a 2020-as zárási dossziékat. Az ELZA-ban lévő táblákat folyamatosan frissítjük, és az év során egy sor új fejlesztés kerül a programba.

Fontos, hogy a 2020-as változat megrendelését és telepítését követően a 2018-as zárások továbbra is a megszokott módon kezelhetők.

Megrendelés

Már elérhető ELZA 3.06-os változata mely, a következő újdonságokat tartalmazza:

Felhasználói javaslatra bekerült a programba még néhány, a többség számára is hasznos megoldás:
- az ADO-IPA1 táblázatba betettük az iparűzési adóalap egyszerűsített meghatározását (8mFt alatti árbevételnél),

- az osztalékfizetés maximumát már a taggyűlési határozat kitöltésekor is figyeljük,

- a mérlegen, eredménykimutatáson nyomtatáskor feltüntethető "A közzétett adatok könyvvizsgálattal nincsenek alátámasztva." szöveg.

Itt is felhívjuk a figyelmet, hogy az adóbevallások ÁNYK-ba történő átadásakor a bevallásoknak nincs minden adata kitöltve, többek között a TAO bevallás, 1929-A-01 lapon a jegyzett tőke megoszlása sem (13.-21. sorok).

Az összegek beírása előtt így nem egyezik az eszköz-forrás végösszege. Kérjük, hogy a programból történő bevallás átadása után mindenképpen nézzétek át a nyomtatványt, és gondoskodjatok a hiányzó tételek megadásáról

A frissítést a http://www.mkvkok.hu/elza oldalról lehet letölteni.

Már elérhető ELZA 3.05-ös változata mely, a következő újdonságokat tartalmazza:

B-ELL A beszámoló összefüggéseinek ellenőrzése
Segítségével gyors áttekintést kaphatunk a beszámoló belső összefüggéseinek, összhangjának meglétéről. Az egyezőségek zöld pipával vannak jelölve, eltérések esetén piros figyelmeztetés mellett megjelennek az eltérő adatok.

MD-OSZT - Osztalék fizetés felső határa
A táblát beépítettük a programba. Segítséget nyújt a 2019-es zárás utáni adatok figyelembevételével 2020-ban maximálisan kifizethető osztalék összegének meghatározásához.

ADO-TA – a 1929-es társasági adóbevallás feltöltése ÁNYK-ba
A februárban megjelent 1929-es nyomtatvány alapján aktualizáltuk a bevallás sorait.

ADO-TAK - Kamatlevonást korlátozó korrekció
Új tábla segítséget nyújt az új szabályok szerinti adóalap korrekciós tételek kiszámításához. (TAO tv. 8.§ (1) j), 7.§ (1) ny)

ADO-KIVA – KIVA bevallás ÁNYK feltöltéssel
Változás: a Kedvezmény fülön a kedvezmény havi összegét Ft-ban kell megadni, az átemelésnél a program számolja át eFt-ra.

A frissítést a http://www.mkvkok.hu/elza oldalról lehet letölteni.

Ha a 2020. év valóban a digitalizáció éve lesz – ahogy több helyen is olvasható –, akkor ideje megterveznünk, mit tehetünk e téren a saját munkánk megkönnyítése érdekében is. Mindezt tegyük persze úgy, hogy továbbra is az ügyfél érdekeire fókuszáljunk! Mivel érdemes kezdeni az évet? Gondoljuk végig, hogy milyen rutin jellegű folyamatokat válthatunk ki szoftverekkel. Ezek egy része olyan feladat, ahol nincs szükség az emberi munkaidő értékes perceire/óráira, egy másik része pedig egy munkafolyamat lerövidülését jelentheti. …

Elolvasom: ELZA, a könyvelők digitális kolléganője - MKVKOK

Már elérhető ELZA 3.04-es változata mely, a következő újdonságokat tartalmazza:

Adózott eredmény elfogadásáról szóló határozat
Az adózott eredmény elfogadásáról szóló alapítói/taggyűlési/közgyűlési határozatot beépítettük a programba. Ezzel jelentősen csökken a határozat előállítására fordított idő.

Kezdő képernyő
A program kezdő képernyőjén megjelenik a szoftver használati jog verziója, továbbá a hírekre, és a szoftver bemutatókra mutató link. A továbbiakban ezek az információk ismét megjeleníthetők a "Segítség/Nyitó ablak" kiválasztásával.

Évközi vizsgálat fordulónapja
Évközi könyvvizsgálat esetén módosítható lett az évközi vizsgálat fordulónapja. A módosítást a „Zárás dosszié kiválasztása” nevű ablakban lehet elvégezni a fordulónap mellett megjelenő ikonra kattintva.

Ügyféltörzs
Az ügyféltörzsben új adat a cégforma. Ez alapján készül majd a tulajdonosi határozat az adózott eredmény elfogadásáról.

Cash-flow
A cash-flow kimutatásban automatikus lett az értékcsökkenési leírás beemelése, valamint bővültek a korrekciós sorokra készített minták. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a korábban elkészített cash-flow kimutatásokban manuálisan rögzített értékcsökkenés duplikációt okozhat a cash-flow kimutatás ezen során. A korrekciós sorok mintájában új tétel a társasági adó túlfizetése/tartozása, illetve a kapott osztalék követelése.

Elkészült ELZA 2019-es verziója

Idén a megszokottnál korábban jelent meg ELZA. Így azok, akik az év során folyamatosan használják a programot (időszaki zárásokat hoznak létre, és kihasználják a folyamatos riportkészítési lehetőséget), meg tudják nyitni a 2019-es zárási dossziékat. Az ELZA-ban lévő táblákat folyamatosan frissítjük, és az év során egy sor új fejlesztés kerül a programba.

Fontos, hogy a 2019-es változat megrendelését és telepítését követően a 2018-as zárások továbbra is a megszokott módon kezelhetők.

Megrendelés

Már elérhető ELZA 2.03-as változata mely, a következő újdonságokat tartalmazza:

Új adószámítási modulok

Az új változatban a társasági adó, a KIVA, az EVA számítása a megszokott Excel-táblák mellett az új beépített modulokban is elvégezhető. Az új táblák a korábbi megoldáshoz hasonlóan átveszik a lehetséges adatokat a főkönyvből, mérlegből és az eredménykimutatásból. Az új modulok segítségével a program képes adatokat átadni közvetlenül az ÁNYK-ba.

Megrendelés

Már elérhető ELZA 2.02-es változata mely, a következő újdonságokat tartalmazza:

Időszaki riport (KR)
Az új változatban időszaki riportot állíthatsz össze. A riportban a szöveges rész mellett megjelenítheted a szükséges mérleg és eredménykimutatás sorokat és főkönyvi adatokat. A valamely ügyfeledre összeállított struktúrát használhatod más ügyfélnél is, vagy akár ugyanannak az ügyfélnek a következő időszakában. Ha már összeállítottál egy megfelelő riport-struktúrát, az aktuális riport generálása csupán egy gombnyomás.

WebPosta - új webes kommunikációs eszköz az ELZA-ban
Az új eszköz lényegesen megkönnyíti és felgyorsítja a kommunikációt az ügyféllel. Ügyfeled egyszerűbben tud dokumentumokat eljuttatni hozzád. Az ügyfél által feltöltött fájlok azonnal az adott ügyfél zárás dossziéjának megfelelő fejezetébe kerülnek. Közvetlenül ELZA-ból - a levelező program használata nélkül - tudsz te is ügyfelednek dokumentumokat küldeni. Az új eszköz alkalmas arra, hogy ügyfeled néhány kattintással akár egy mobiltelefon segítségével továbbítson neked pl. egy papír alapú számlát. Az új modulról bővebb információkat itt találsz. Ide kattintva tudsz regisztrálni a próbaverzióra, amit 30 napig használhatsz ingyenesen. Próbáld ki!

Állandó dosszié, Saját Akták
Új lehetőséggel bővítettük ELZA-t. Az állandó dossziéban az ügyfelek hosszú távon használandó dokumentumait (alapítói okirat / társasági szerződés, cégbírósági határozatok, bejegyzések, szerződések, szabályzatok, stb.) rendszerezheted, a Saját Aktákban pedig a működéseddel, adminisztrációddal kapcsolatos anyagokat (saját szabályzatok, szerződések, munkaidő nyilvántartás, szakmai anyagok, stb.) helyezheted el.

Már elérhető ELZA 2018, melyben a következő újdonságokkal találkozhatsz:

Belépési jelszó

Az adatok biztonsága érdekében, az illetéktelen hozzáférést megakadályozandó már nem csak a hálózatos, hanem a „szóló” (egy gépes) verziójú programokban is beállíthatsz belépési jelszót. A Segítség/Paraméterek ablakban találsz egy „Jelszó beállítása” lehetőséget, ahol kétszer egymás után be kell írnod a választott jelszavadat. A beállítás opcionális, de javasoljuk, hogy óvd az ügyfelek adatait ezzel az eszközzel is!

12+1 időszak

Az eddigi 3+1 helyett már 12+1 időszakra nyitható zárás dosszié, így a jövőben nincs akadálya a havi zárások, riportok elkészítésének, dokumentálásának sem.

Testre szabott struktúra átemelése

Saját igényeid szerint bővítheted az ügyfelek zárás dossziéjának fejezeteit, alfejezeteit, ezáltal új témákat, területeket hozhatsz létre – ezt a már lezárt üzleti évre vonatkozóan is megtehetted. Az új verziótól kezdve ezt a „testre szabott” struktúrát már át is emelheted a következő időszakokra, évekre, sőt másik ügyfél zárás dossziéjába is. (Fejezetek/Fejezetek másolása menüpont)

Adótáblák

Természetesen aktualizáltuk az éves adótáblákat a 2018-as előírásoknak megfelelően. Az iparűzési adótáblát bővítettük a telephelyek szerinti megosztás lehetőségével.

Új táblázatok

Újdonságként betettünk egy-egy táblázatot a készletek elemzésére, értékvesztésének nyilvántartására, valamint a kölcsönkamat-számítás levezetésére.

Ügyfelek regisztrálása

Miután megrendelted és letöltötted a 2018-as verziót, az új időszakra ismét regisztrálni kell az aktuális ügyfeleidet, hiszen időközben változhatott a partnertörzsed – lehet új ügyfeled, s az sem kizárt, hogy valakinek 2018-ban már nem kell zárást csinálnod. Ez az ismételt regisztráció azonban könnyedén elvégezhető az MKVKOK Elza webshop fiókodban: az „Ügyfelek” menüben az „ELZA 2018” soron az Ügyfelek szerkesztésébe belépve átmásolható a 2017-es ügyfél állomány, és ha nincs változás, egy kattintással megtörténik a tárgyévi regisztráció.

Megrendelés

A könyvelő irodák által készített havi adatszolgáltatások között kiemelt szerepe van a féléves zárásnak, mert az I. félév eredménye sok vállalkozásnál már jó iránymutatást ad arról, hogy milyen éves eredményre számíthatunk, esetleg erre figyelemmel tervezhetőek meg egyes korrekciós lépések. Az ügyfelek egy jelentős része ezért a szokásos havi zárlatoknál nagyobb figyelmet fordít a féléves zárásra.

A zárlatok hatékony elvégzését, az évközi és az év végi zárlati munka alátámasztását, szervezését, dokumentálását szerencsére ma már speciális programok is segítik. Tekintsük át, hogy mi az, amit egy ilyen célprogramtól kaphatunk, hogyan segítik ezek a könyvelő, de akár a cégvezetés munkáját is?

A beszámoló elkészítésének támogatása:

  • Alapfunkció, szinte már rutinfeladat a beolvasott főkönyvi kivonatból mérleg, eredménykimutatás, mutatószámok készítése. Ezt kiegészíthetik további kimutatások, amik segítenek az adatok értelmezésében, esetleg a hibák javításában. Ilyenek lehetnek az elkészült mérleg és eredménykimutatás sorainak részletezése főkönyvi számonként, vagy több időszak, különféle bázisok választási lehetősége.

  • Cash-flow kimutatás készítése. Számos program tartalmaz legalább névlegesen ilyen lehetőséget, de gyakran ezek csak „formális cash-flow”-t készítenek a két időszak különbségét mutatják be. Sajnos érdemtelenül keveset foglalkozunk a cash-flow-val, pedig a szemléletmódja – a készpénz mozgás kimutatása – közelebb áll az ügyfelek gondolkodásmódjához, mint a számviteli logika. Felkeltheti az ügyfelek érdeklődését, ha meg tudjuk mutatni a nyereség és a készpénz közötti összefüggést: hogy van ugyan nyereségük, de mégsincs pénzük, vagy fordítva, a mérlegben nem mutatkozik nyereség, a számlájukon mégis van pénz.

  • Beépített táblázatok, kimutatások a beszámoló egyes sorainak ellenőrzéséhez, a zárási tételek kialakításához, az adók kiszámításához.

  • Fontos, hogy a program lehetővé tegye saját táblázatok beépítését a rendszerbe. Ugyancsak beépíthetők zárlati ellenőrző listák, amelyek hozzájárulnak a munka minőségének a javításához.

  • Kiegészítő melléklet készítése. Célszerű, ha a program egy mindenre kiterjedő alapszöveget tartalmaz, amelyeket táblázatokkal lehet kiegészíteni. Itt fontos a rugalmasság, hogy a programba beépített szöveget könnyen lehessen módosítani, illetve új szövegeket lehessen beépíteni. Hasznos, ha a programban lehet különféle változatokat, sablonokat készíteni, amelyeket az egyes típusú cégekhez alkalmazni lehet.

Az évközi és év végi zárás teljeskörű, rendszerezett elektronikus dokumentálása

Ez a funkció legalább annyira fontos, mint a beszámoló készítés segítése. Az elektronikus tárolás a Windows intézőben külön program nélkül is megvalósítható, de az intéző olyan, mint egy üres polc, ahol minden alkalommal nekünk kell újra és újra a rendet kialakítani. Egy program ezzel szemben olyan, mint egy felcímkézett tárolórendszer, amelyben csak a megfelelő fiókba kell tenni a dolgokat. A formalizált és egységesített dokumentációs rendszerben az azonos tételeket minden cégnél, minden időszakban azonos helyen találjuk meg, bárki is végezte a könyvelői csapatban az adott könyvelést, illetve az ellenőrzés, zárást.

Cél, hogy a dokumentációnak automatikusan részévé váljon minden, amit a programon belül készítettünk, így a szoftvernek köszönhetően ezeket nem kell még egyszer a helyére tenni. Ezen kívül a dokumentációs rendszerben kell elmenteni minden más, a céggel és a zárással kapcsolatos kimutatást, levelet, szabályzatot stb.

Az utóbbi években kifejlesztett xml-adatállományok hasznosítása

  • Gondolunk itt elsősorban az adófolyószámla-xml-re, amelyet megfelelő programba beolvasva lényegesen egyszerűbbé válik az egyeztetés a főkönyvvel.

  • A számlázó programok adatexportja (számla-xml állomány) beolvasásával lehetővé válik annak elektronikus ellenőrzése: megkaptunk-e minden számlát, nem hiányoznak-e számlák a könyvelésből? Ennek segítségével elérhetővé válik egy riport, amely fontos információkat tartalmazhat a vállalkozás vezetője részére is.

  • A teljes főkönyvi könyvelési állomány (az un. audit-xml) beolvasása lehetővé teszi a főkönyvi könyvelés elektronikus áttekintését. Nincsenek-e szabálytalan könyvelések, nincsenek-e téves számlaszámok, nem akart-e a könyvelő valamilyen általa elkövetett hibát szabálytalan módon „helyesbíteni”, „eltüntetni”?

Egy megfelelő program egységesíti, „kényszerpályára” tereli a zárlati munka menetét, tartalmát, dokumentálását. Milyen előnyök származnak ebből?

  • Áttekinthetőbbé teszi a zárlati munkát, könnyíti annak ellenőrzését - javítja ezzel az iroda munkájának a színvonalát is.

  • Ugrásszerű javul a zárlat dokumentálása.

  • Az új munkatársak betanítása egyszerűbbé válik, könnyebben eligazodnak a régebbi anyagok között.

  • Könnyebbé válik az egyes ügyfelek átcsoportosítása a könyvelők között, mert mindenki azonos módszerekkel és azonos felületen dolgozik.

  • Könnyebb új ügyfeleket beilleszteni a rendszerbe.

  • Egyszerűbbé válik a zárlati anyagok elektronikus átadása a könyvvizsgálónak és az adóhatósági ellenőrzésnek.

  • A könyvelő – a kevesebb munka ellenére – látványosabban, jobban tudja érvényesíteni a zárással kapcsolatos munkamennyiséget az ügyfél felé.

  • A cégvezetés érthető formában kaphat riportokat, jelentéseket a társaság, a gazdálkodás aktuális állapotáról.

  • Eredményesebben, szervezettebben működhet a vezetői ellenőrzés.

A zárást segítő célprogram összességében magasabb szintre emeli egy könyvelő iroda vagy egy főkönyvelő/gazdasági vezető munkájának minőségét, hatékonyságát, illetve elismertségét.

A cikk szerzői:

Tusnádiné Ágoston Márta
Helló Adó Könyvvizsgáló és Tanácsadó Kft ügyvezetője
kamarai tag könyvvizsgáló, adótanácsadó, informatikus mérnök
az ELZA elektronikus zárást támogató program szakmai fejlesztője,
a Magyar könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központ oktatója

Luxné Tálas Ilona
kamarai tag könyvvizsgáló
az ELZA elektronikus zárást támogató program szakmai fejlesztője,
a Magyar könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központ oktatója

Rengeteg lehetőséget és változást rejt a 2018. év a könyvelők részére. Amellett hogy a szokásos mérlegzárás pezsdíti fel napjainkat, foglalkoznunk kell az európai uniós adatvédelmi rendelettel, átállunk a központi elektronikus ügyintézésre, és felkészítjük ügyfeleinket az online számlázásra. Kezeljük ezeket együtt és építsük fel digitális irodánkat!

Kezdjük az elejéről! Akár könyvelőirodáról akár egy könyvelési osztályról beszélünk, a könyvelésnek és az évzárásnak bizonyára jól szervezett rendszere van. Néhol minden hónapban készül könyvviteli zárlat, így az évzárás már nem okoz különösebb fennakadást. Azt viszont látjuk, hogy milyen sok energiát vesz igénybe a munkafolyamat kialakítása (az év eleji adózással összefüggő változásoktól az év zárásig), és annak évről évre történő fejlesztése, aktualizálása. Napjainkban egyre több olyan szoftver lépett piacra, amely a könyvelő munkáját segíti. Ezek alkalmazásának legnagyobb előnye, hogy egységes rendszerszerű megoldást kínál az iroda számára a munkafolyamatok racionalizálásához. Mindegy hogy az iroda mely dolgozója munkálkodik az adott feladaton, a végeredmény ugyanabban a minőségben (tartalommal és formában) jelenik meg minden ügyfélnél.

Érdemes-e a könyvelőprogramon kívül más szoftvereket is bevonni a könyvelés folyamatába?

A gépi folyamatok, így a könyvelés is az alábbi részfolyamatokra bonthatók: input à feldolgozás à output. Az input lehet kézi adatrögzítés vagy digitális adat importálása a könyvelésbe. A manuális adatrögzítés általában egységes és rutinszerű, de célszerű automatizálni. A könyvelők többsége már alkalmazza az adatok beolvasását. Az output pedig lehet egy konkrét adat, egy lista vagy egy számítás eredménye, a formáját tekintve pedig készülhet papírra vagy digitálisan. Van, amit az ügyfélnek vagy a hatóságoknak készítünk, és van, amit csak a saját belső ellenőrzésünkhöz használunk. Az információigénynek megfelelően jó automatizálni a kimenetet.

Input adatok (beolvasás)

A könyvelőprogram lehetőségeitől függően be tudunk olvasni számlákat, elektronikus bankkivonatot, vegyes tételeket, törzsadatokat stb. A banki adatexport speciális formátumban készül, de a PSD2 új szabvány bevezetésével a bankok várhatóan egységes adatexportot fognak elérhetővé tenni. A kimenő számlák tekintetében a számlákat leggyakrabban XLS, XML, CSV formátumú file-ból tudjuk beolvasni. A számlázó programok többsége képes a számlák összes adatát exportálni, és egy ellenőrzést – és esetleges átalakítást – követően a könyvelőszoftver ezt be tudja olvasni. Ennek a megoldásnak előnye, hogy megszűnik a manuális adatrögzítés, de hátránya hogy nem egységes, és minden számlázóprogram-típusra el kell készíteni a könyvelőprogram által preferált import formátumot. Egy egységes megoldás az XML, amelyet a 23/2014 (VI.30.) NGM rendelet előír, és 2016. január 1-jétől minden számlázó programmal szemben követelmény. 2018. július 1-jétől az online számlázás keretein belül egy új XML struktúrát kell alkalmazni, amely sokkal több információt tartalmaz a könyvelési munka számára, mint elődje. Például ma még nincs helye a számviteli teljesítésnek az XMLben, de az új adatstuktúrában már szerepel.

bejövő számlák digitalizálása terén egyre gyakrabban hallunk a számlafelismerő szkennelésről. A programok különböző módszerekkel felismerik a számlán szereplő adatokat, és egy adatfile-ban adják vissza azok eredményét. Ahol az adat detektálása sikertelen, ott manuálisan ki lehet egészíteni azokat. A módszer előnye a digitalizálás és a kézi adatrögzítés kiváltása, de a hatékonyság tovább növelhető. Ha az ügyfél szkenneli (vagy elmenti) a számlákat és a hozzájuk tartozó dokumentumokat, akkor ezzel megvalósulhat a papírmentes iroda is. Miközben a központi igazgatás papírmentessé válik, a vállalkozási szektorban is előtérbe kell helyeznünk ezt a kérdést.

Az adóhatóság célja az online számlázás bevezetésével a kockázatbecslés, és ezen keresztül a gazdaság fehérítése. Minden számla adattartalmáról egy külön XML file fog készülni, és ezt fogja a számlázó program továbbítani a NAV szerverére. Az adóhatóság lehetővé teszi majd a számlabefogadó részére is az ő nevére kiállított és az online számlázás adatszolgáltatásának keretében továbbított számlák letöltését. Így elérhető lesz a bejövő számlák egységes beolvasása is hosszú távon.

Feldolgozás

A könyvelők és gazdasági szakemberek szaktudására ma is szükség van és ez a jövőben sem lesz másként. Bár a feladatok átcsoportosítása elkerülhetetlen – a manuális feladatok háttérbe szorulásával – az értékes elemzőmunkára később is igény lesz. A szoftverek egyre nagyobb mértékben tartalmaznak automatizált funkciókat, így például árfolyam-átértékelést, adó-összevezetést és jó néhány olyan eljárást, amellyel korábban órákat töltöttünk el. Az algoritmust részben a szoftver fejlesztői, részben pedig mi magunk építjük fel. A feldolgozás szakaszában nagyobb hangsúlyt kap a szoftver sokszínűsége, és még nagyobb szükség van/lesz az output szakaszt megelőző ellenőrzésre.

Output (kimenet)

A könyvelőprogramok kimenetei lehetnek például az adóbevallást kitöltő programnak átadott adatok, de idesorolhatók a főkönyvi kivonatok, kartonok, analitikus nyilvántartások is – amelyek már annyira természetesek, hogy felsorolni sem érdemes, még ha nagyra is értékeljük ezek meglétét. Több könyvelőprogramból kinyerhető a mérleg és az eredménykimutatás, de ehhez elengedhetetlen, hogy legyen ellenőrzött, megbízható főkönyvi kivonatunk. Több tucat segéd táblát használunk annak érdekében, hogy a saját vagy kollegáink munkájának ellenőrzésére, mielőtt beszámolót adunk át az ügyfélnek.

Ebben a szakaszban is érdemes az egységes megoldásokat alkalmazni, hiszen lényeges idő- és energia megtakarítást érhetünk el azzal, ha nem nekünk kell elkészíteni az év elején az adójogszabályok változásából eredő fejlesztéseket. Vannak olyan Elektronikus Zárást és dokumentálást támogató programok, amelyek számos ellenőrző funkció mellett elkészítik a beszámolót, és előállítják akár a közzétételhez szükséges obr file-t is. Az ellenőrzés és elemzés akkor működik hatékonyan, ha azok valamilyen szinten automatizáltak és beépülnek a munkatársak feladati közé. Szerencsés, ha van erre egy egységes kezelést támogató programunk, amely képes rendszerezni a munkatársak által elvégzett feladatokat, jogosultsági szintek állíthatók be, s amelyben jelölni tudjuk az egyes munkaszakaszok állapotát (folyamatban van? elkészült? ellenőrizve?), egységes dokumentációs felületet biztosít a teljes iroda számára. Például ha külön mappája van az alapító okiratoknak, és annak minden módosítása ide kerül, akkor semmi kétség nincs afelől, hogy az adott ügyféllel dolgozó minden munkatárs hozzáfér ehhez az információhoz. Az adókockázatot is csökkenhetjük egy egységes és jó adólevezetéssel. Ugyanez vonatkozik valamennyi mérlegsor levezetésére, az adószámításokra, a bevallásokra, a riportokra, az ügyfél különböző nyilatkozataira, az ügyfélnek küldendő riportra… és még sorolhatnánk.

A beszámoló összeállítása nemcsak a besorolásból áll, hanem a mérleg és eredménykimutatás tételeinek alátámasztásából, valamint az analitikák és a főkönyv egyeztetéséből. Ez az egyeztetés is nagy részben automatizálható. Például van olyan szoftver, amelynek segítségével néhány perc alatt lehet adó(folyó)számlát egyeztetni, vagy szintén csak néhány percet vesz igénybe az éves adók kiszámítása, levezetése. Emellett egyre nagyobb hangsúlyt kell helyeznünk a kockázatbecslésre, mivel a hatóságok is ezt teszik, s számos esetben ebben az ügyfeleink is támogatást várnak tőlünk. Érdekes információkat tudunk kinyerni az audit xml (főkönyvi könyvelés), számlázó program adatexportjának elemzéséből stb. További előnyként könyvelhetjük el azt, hogy ügyfeleinket olyan tényekről vagy következtetésekről tudjuk tájékoztatni, amelyeknek tudatában jobb döntést hozhatnak, esetleg változtatnak a stratégiájukon. Ezzel növelhetjük munkánk színvonalát, javíthatjuk annak megítélését.

Összességében egy könyvelőiroda digitalizációja komplex feladat. A digitális adatok kapcsán mindig előtérbe kerül az adatvédelem és adatbiztonság területe is. Kiemelten kell kezelnünk például az adatmentéseket, a jelszavas védelmet, a megfelelő és magas szakmai szinten biztosított rendszergazdai szolgáltatás meglétét. Ezeket idén tavasszal össze kell hangolnunk a GDPR (egységes uniós adatvédelmi rendelet) előírásaival is, hiszen azokat május 25-étől alkalmaznunk kell.

2007-ben kihívást jelentett áttérni az elektronikus adóbevallásokra, de összességében sikeresen megbirkóztunk vele. Több mint tíz év elteltével számos más területen is alkalmazunk már informatikai eszközöket munkánk segítésére. „Irodánk digitalizálása” megint egy nagyobb fejlődési lehetőséget jelent. Hiszek azonban abban, hogy ehhez a képesség és a készség is megvan bennünk, és ez valamennyiünk előnyére válik, amit az ügyfelek is, hatóságok is értékelni fognak.

A cikk szerzője:

Tusnádiné Ágoston Márta
Helló Adó Könyvvizsgáló és Tanácsadó Kft. ügyvezetője
kamarai tag könyvvizsgáló, adótanácsadó, informatikus mérnök
az ELZA elektronikus zárást támogató program szakmai fejlesztője,
a Magyar könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központ oktatója

Erre a kérdésre két lehetséges válasz jut eszembe: emberi erőforrással és/vagy szoftverekkel. No, de hol találunk megfelelő képzettségű szakembert? Lehet, hogy nem is egy magasan képzett könyvelőre van szükségünk, hanem egy automatizált szoftverre, amely keretet ad egy precíz asszisztens munkájához. A magasan kvalifikált könyvelő pedig kiszervezheti a munkája egy részét asszisztensi munkakörbe, és több ideje lesz az igazán szakmai feladatokra. 

Adatszolgáltatás és adatelemzés

Munkánk során rengeteg adattal dolgozunk és ezek között sok a digitális. Eközben szinte már észre sem vesszük, hogy mennyi adatot szolgáltatunk a különböző hatóságok felé az előírások szerinti formában. Ilyen például az adóbevallás, a beszámoló, az online pénztárgép, az EKÁER, a HUGO rendszer adatszolgáltatása stb., és ilyen lesz az online számlázás is. Ezeket az adatállományokat különböző felületeken küldjük el (pl. abevjava, ekaer, e-beszamolo webes felületei…), s ezekben mind közös, hogy mindegyikben szerepel az adószám, amellyel egyértelműen azonosítható egy adózó.

Érdekes lehet eljátszani a gondolattal, hogy képzeletben összegyúrjuk ezeket az adatállományokat, hozzátesszük az adóhatóságnál nyilvántartott törzsadatokat, és lekérdezünk egy konkrét adószámra vonatkozó összes adatot vagy összefüggést valamilyen szűrő beállításával. Az adóhatóság nemcsak a képzeletben teszi mindezt, hanem a napi gyakorlata szerint is. Jó példa volt erre az az adóhatósági célellenőrzés, ahol az EKÁER adatok alapján kiválasztották a fuvarozott jövedékiengedély-köteles termékeket, és egy automatizmusnak köszönhetően kilistázták a hozzá tartozó, de jövedéki engedéllyel nem rendelkező adózókat.

Az adóhatóság a nagy volumenű fejlesztéseinek köszönhetően kockázatbecslési és elemzési célokra használja fel a hozzá beérkező adatokat. De akkor miért ne tehetnénk ugyanezt mi is? Gyűjtsük össze egy helyre és elemezzük a rendelkezésre álló adatokat! És mindezt tegyük meg még az adóellenőrzések előtt, hogy a vezetésnek a jelenben tudjunk megfelelő információt szolgáltatni a jövőbeni döntéseinek meghozatalához!

A XXI. század szoftvere könyvelőknek

Létezik már olyan program, amely képes több adatállományt beolvasni és abból eredményeket, többletinformációt előállítani. Ezzel a megoldással számos olyan előnyhöz juthatunk, amire a könyvelő programok nagy többsége nem képes:

  • Összeáll a beszámoló – akár havonta is – és az éves zárást követően elkészül az OBR file.
  • Előállnak az egyes adónemek levelezései.
  • Riportokat tudunk készíteni akár a számlázó program adatai, akár a teljes főkönyvi állomány alapján.
  • A lekérdezések szabadon is megszerkeszthetők, saját információs igényünknek megfelelően.
  • Össze tudjuk hasonlítani a különböző adatállományokat egymással (például adófolyószámla egyeztetése a főkönyvi adatokkal), és listázható az adónemenkénti eltérés. Az áfaegyeztetés 3 állományból is elvégezhető: főkönyv, számlázó program és a bevallás.

A módszer előnyei közé tartozik, hogy rengeteg folyamat automatizálható, és ennek köszönhetően felhasználók két csoportba sorolhatók: lesz, aki előkészíti az adatokat, a zárás dossziét (bármely időszakra, akár görgetve azokat); és lesz, aki elvégzi az érdemi, szakmai ellenőrzéseket, és az adatok véglegesítését, összeállítását. A könyvelő és könyvvizsgáló piacon jelen lévő szakemberhiány problémájára némi megoldást jelenthet, hogy egy ilyen munkamódszerrel tehermentesíteni lehet a könyvelőt az előkészítő feladatok alól, mint például:

  • a társasági adatok begyűjtése, mappába rendezése (alapítói határozatok, alapító okirat, cégkivonat stb.);
  • különböző nyilatkozatok kiküldése, visszagyűjtése, mappába rendezése (pl. kapcsolt vállalkozásokról vagy cég méretéről szóló nyilatkozat, ügyvédi levél az éves záráshoz stb.);
  • az adatok importálása, „dossziéba” rendezése, és az automatizmusok elindítása (pl. főkönyvi kivonat beolvasása, adófolyószámla egyeztetéséhez az időszak megadása stb.);
  • éves (vagy időszaki) analitikák lekérdezése, és mappába rendezése;
  • szerződések, szabályzatok mappába rendezése;
  • adóbevallások mappába rendezése;
  • OBR alapadatainak megadás (kiválasztása).

Ezek a munkaszakaszok az adott cégtől függően igazán időigényesek is lehetnek, de megfelelő informatikai támogatással általában csak az első évben jár mindez többletmunkával. Amennyiben folyamatosan egy ilyen rendszerben dolgozunk, akkor az év végére előáll a zárás dosszié. A könyvelő ellenőrzésifeladat-ellátásának időigényét lényegesen lerövidíti a dokumentumok és információk rendszerezéséből adódó következetesség. Itt minden dokumentumnak van egy fix helye, és ugyanabban a struktúrában van minden ügyfél esetén az adatsor. Ugyanígy időt takarítanak meg az automatizált lekérdezések., tehát marad az érdemi, szakmai ellenőrzés, a beszámoló-összeállítás kontrollja, és az adatok elemzése.

Egy ilyen rendszer akkor üzemel hatékonyan, ha a kollegák saját azonosítóval lépnek be a rendszerbe és jelölik az általunk elkészített dokumentumokat. Így egy ellenőrzésnél, vagy kérdés esetén tudjuk kitől kell kérdezni. Szintén nagy előny, ha a rendszer képes jogosultságokat is kezelni, hiszen nem feltétlenül kell minden munkatársnak belelátni valamennyi ügyfél zárási anyagába. Kiemelt jogkör lehet még az ellenőrzési jog, amely csak annak a könyvelőnek (vagy felettesének) jár, aki szakmailag felel az ügyfél időszaki zárásáért, beszámolójáért. A teljesség igénye nélkül érdemes megemlíteni még az évzárási funkciót is, az adatok átemelésével a következő év bázis időszakába.

A jövőre (is) tekintő szemléletmód

A fentiekből az következik, hogy önmagában egy beszámolót készítő táblázat vagy program ma már nem elég hatékony. Arra van szükség, hogy egy munkaszervezési módszer is megjelenjen a zárlati teendők körül, és annak legyen

  • előkészítő fázisa,

  • beszámolókészítési fázisa, valamint

  • ellenőrzési és adatelemzési fázisa.

Ezek összhatása jelenti a hatékony segítséget a könyvelő munkájában. Figyelembe véve az adóhatósági fejlesztések lendületét, ez most az a pillanat, amikor muszáj lépést tartani, mert lemaradni nem lehet. 

A cikk szerzője:
Tusnádiné Ágoston Márta
Helló Adó Könyvvizsgáló és Tanácsadó Kft ügyvezetője
kamarai tag könyvvizsgáló, adótanácsadó, informatikus mérnök
az ELZA elektronikus zárást támogató program szakmai fejlesztője,
a Magyar könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központ oktatója

A nevem ELZA, az elektronikus zárást és dokumentálást támogató eszköztáram letölthető a https://www.mkvkok.hu/elza/ oldalról.

Miben segíthetek?

  • automatikusan készítem el a beszámolót (a mérleget és az eredménykimutatást, a cash-flow kimutatást, és a mutatókat a főkönyvi kivonat alapján, összeállítom a kiegészítő mellékletet, de minden sorát módosíthatod, bővítheted, szűkítheted);

  • pár perc alatt segítek egyeztetni az adó(folyó)számlát a főkönyvvel;

  • egy gombnyomással meghívom az adó számítások levezetését és kitöltöm az ismert értékeket (társasági adó, Eva, Kiva, Hipa, rehabilitációs járulék, szakképzési hozzájárulás, cégautóadó, gépjármű adó);

  • mutatok egy összehasonlító táblázatot az áfa egyeztetésre (bevallás - főkönyv - számlázó program);

  • riportot készítek a számlázó program adatexportjából a legfontosabb adatokról;

  • számos számviteli nyilvántartás mintát nyújtok (pl. értékvesztés nyilvántartása, mérleg összefüggések vizsgálata, lekötött tartalék figyelése, értékpapírok- kölcsönök– hitelek nyilvántartása, osztalék fizetés felső határának vizsgálata, elhatárolt veszteség kimutatása, árfolyam átértékelése);

  • több egyéb nyilatkozat és nyilvántartás mintát ajánlok (pl. kapcsolt vállalkozásokra, cég méretének megállapítására, önellenőrzési jegyzőkönyvre és naplóra, az adózott eredményt elfogadó határozatra, PMT ellenőrző listára);

  • csökkentem az év zárással kapcsolatos felelősségedet egy teljességi nyilatkozat mintával;

  • a zárás eredményeképpen feltöltöm a beszámolót az OBR rendszerbe;

  • megnyitom a következő évet ahol már automatikusan felismerem a szükséges adatokat (bázis időszak, főkönyvi kivonat bekötése, törzsadatok…);

  • … és ami ezeknél is fontosabb: keretet adok a munkádhoz, ahhoz hogy csak a lényegi kérdésekre koncentrálj,

  •     hatékony és kontrollált munkaszervezési lehetőséget nyújtok a könyvelőirodák számára.

  •     Összességében egy teljes körű dokumentációs rendszerbe foglalom a beszámolót, és az ezt alátámasztó iratokat. Jól jöhet mindez a könyvvizsgálatnál, egy átfogó adóellenőrzésnél vagy egyszerűen csak a mérleg készítési díj eredményének felmutatásához/érvényesítéséhez.

Mit kell ehhez tenned?

  • Megrendeled, letöltöd és telepíted a programot.

  • Be kell olvasnod a szükséges adatexportokat

    • AUDIT adatexport: 70 könyvelő program képes előállítani. Ebből készül a főkönyvi kivonat, és elérhető valamennyi főkönyvi karton is. Ha nem áll rendelkezésre, akkor Excelből is tudok főkönyvi kivonatot beolvasni! ;

    • SZÁMLÁZÓ program adatexportja (NAV számla xml): 2016-tól minden számlázó programnak kötelező ezt előállítani!

    • NAV adó(folyó)számla XML: ügyfélkapuról lekérdezhető, minden adózónak van!

  • A mérleg összefüggéseket ismerem, de meg kell mondanod hogy melyik főkönyvi számlának mi a tartalma (Bekötés). Jó hír hogy ezt csak egyszer kell megtenni, mert innentől mindig emlékezni fogok rá.

  • … és már el is indult az automatizmus, innentől minden csak néhány perc alatt megy.

A megrendeléstől a használatig:

Rendeld meg az ELZÁT a https://www.mkvkok.hu/elza/ oldalról.

  • A megrendelés bejelentkezéshez kötött, azaz jelentkezz be vagy új vevőként kérlek regisztrálj.

  • Válaszd ki ELZA csomagok közül a megfelelőt (az Árlista mutatja ELZA csomagjait, amelyek az évzárási folyamatban regisztrált ügyfelek száma szerint vannak felépítve)

  • A Rendeléseim menüpontban megjelenik a díjbekérő. A befizetés könyvelését követően lehet továbblépni.

  • Letöltés

  • Telepítés és Aktiválás: a leírás szerint

  • Ügyfelek regisztrálása: csak érvényes adószámot fogad el a rendszer (ELZA ismeri az adózókat!)

A technikai feltételekről nem írok, szinte minden környezetben Veled leszek, egyénileg, hálózatban, tudok menteni, visszatölteni, … egy szóval mindent amit tudni illik.

Ha úgy érzed segítségre van szükséged, vagy szeretnél jobban megismerni, gyere el egy ingyenes bemutatóra. Részletekért katt ide.


Kedvezmény

Ha Metrum Referencia aktív felhasználó vagy (rendelkezel 2016 vagy 2017 verzióval), akkor 50% kedvezményben részesülsz! Bővebben lásd az Árlistában.


Üdvözlettel
ELZA és barátai

Gyorsan eltelt a szabadság, de még gyorsabban visszacsöppentünk a feladatok listájába. Egy hét után el is halványul a pihenés emléke. Ismerős az érzés? Segítek összeszedni a teendőket a féléves záráshoz, és látni fogja milyen gyorsan és hatékonyan túl leszünk az egyeztetésen

Itt az ideje áttekinteni a cégek féléves / negyedéves eredményeit. Ha most átnézzük a könyvelést, akkor év végére nem tornyosul a nyakunkba a teljes éves könyvelés egyeztetése. Aki pedig havonta zárja az eredményt, jól tudja, hogy milyen fontos a hatékony munkavégzés a lehető legkisebb időráfordítás mellett.

Például remek alkalom az adófolyószámla egyeztetésre a nyári időszak. Az adóhatóság épp most írta elő a késedelmi pótlékokat – ahol van ilyen – és az önkormányzatok többsége is kiküldte már az adószámlák egyenlegét. Még véletlenül se hagyjuk az év végére ezek egyeztetését. Tudjuk, hogy az adófolyószámla egyeztetése nem is olyan egyszerű feladat, hiszen az adóhatóságok a bevallás /önellenőrzés beérkezésének napja szerinti és pénzforgalmi szemléletben összesítik az adónemeket. Ezt nem lehet ránézésre összevetni a főkönyvi kivonattal. Ezért mindig össze kell kombinálni az adófolyószámla tételeiből ugyanazt az időszakot, amit a főkönyvi kivonatban is láthatunk. Ha például a féléves egyenlegeket szeretnénk megnézni, akkor a július 12. és 20. napokon benyújtott bevallásokat még bele kell kalkulálni a féléves egyenlegbe, de a július havi befizetések már nem tartoznak az adónem hátralék vagy túlfizetés összesítésébe. Szerencsére a NAV 2014. óta ki tudja exportálni az adószámlákat egy XML file-ba. Ezt is az ügyfélkapun kell lekérdezni (a megszokott módon) azzal a különbséggel, hogy az adószámla lekérdezés időszaka után nem a PDF, hanem az XML formát kell kiválasztani. Az XML file beolvasására már van egy jó pár hazai program, ami képes ezt beolvasni és összevetni a főkönyvvel. Valójában néhány perc alatt kész az egyeztetés, amivel jelentős időt nyerhetünk.

De menjünk sorban. A könyvelésben rengeteg analitikát vezetünk, melyeket most érdemes összevetni a főkönyv egyenlegével. A legfontosabbak ezek közül:

  • Tárgyi eszköz analitika összevetése a főkönyvvel.
    • Itt szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy 2017. december 31-én lejár a 2013. évi beszámoló készítéskor képzett fejlesztési tartalék felhasználására előírt határidő! Még van 5 hónap a beruházásra, de erről tájékoztatni kell a döntéshozót.
    • Aktiváltuk-e valamennyi tárgyi eszközt, amelynek használatba vétele megtörtént?
    • Már most tudjuk egyeztetni, hogy a beruházások, aktiválások során az üzembehelyezési jegyzőkönyv alapján került-e beállításra a hasznos élettartam, az értékcsökkenés, a fejlesztési tartalék. Megfelelő-e a főkönyvi számla besorolás?
    • Értékesítés, selejtezés esetén a kivezetések megfelelően lettek-e elszámolva?
    • Ellenőrizni kell, hogy a beruházásokra adott előlegek nyitó összege fennáll-e még?
    • A költségek között (főleg a karbantartási költségek) nincs-e olyan tétel, amelyet beruházásra, felújításra kellett volna könyvelni?Ha a társaság mennyiségben és értékben készletnyilvántartást vezet, akkor egyezik-e a főkönyvvel (figyelembe véve az előlegeket, az úton lévő készletet és a még nem számlázott, bevételezett tételeket)
  • Ha a társaság mennyiségben és értékben készletnyilvántartást vezet, akkor egyezik-e a főkönyvvel (figyelembe véve az előlegeket, az úton lévő készletet és a még nem számlázott, bevételezett tételeket)
  • A követelések és a kötelezettségek legfőbb analitikája a vevői és szállítói analitika. Átnézés után (havonta vagy negyedévente) küldjük ki a vezetőségnek és kérjük az áttekintést.
  • A pénzeszközök között pipáljuk le a bank egyenlegét a bankkivonattal, és tájékoztassuk a vezetést a pénztár egyenlegéről. Az átvezetési számlák egyenlege mindig kérdéses: jogos-e hogy ott van még?
  • Fel kell oldani az elhatárolások 2017. évre eső részét – ha még eddig nem tettük meg.
  • Átvezettük-e a 2016. évi adózott eredményt az eredménytartalékra?
  • Megtörtént-e a jóváhagyott osztalék előírása a beszámoló elfogadásának napjával?
  • Ha van adott/kapott kölcsöne vagy hitele a vállalkozásnak, akkor erről sok esetben táblázatot vezetünk az adott konstrukciónak megfelelően. Nézzük meg, hogy a tőke és a kamat előírások egyeznek-e az ütemtervnek megfelelő kalkulációval?
  • Előírtuk-e az önkormányzati adóelőlegeket márciusra? Ahol már most tudjuk a szeptemberi előleget, ott célszerű ezt is egy kalap alatt előírni.
  • A cégautó adó analitika megfelelő-e, figyelembe véve a beszerzéseket és eladásokat? Könyveltük-e a két negyedév adóráfordítását?
  • Egyezik-e az I. féléves bér analitika a főkönyvvel?

devizás tételek könyvelése nem tűnik olyan nagy ördöngösségnek, hiszen a növekedés (aktiválás/passziválás) a választott árfolyamon, a csökkenés pedig a számviteli politika szerinti (általában átlag vagy FIFO) árfolyamon történik. De van néhány kivétel, és a programok automatikus árfolyam számítása is felboríthatja a devizás egyenlegeket, ezért mindenképp érdemes ezt év közben gyakrabban is ellenőrizni. A devizás főkönyvi egyenlegeknél ellenőrizzük le az átlag árfolyamot. Ezek mértéke árulkodik, ha valami nem stimmel egy bekerüléssel vagy kivezetéssel, és ezt jobb gyorsan javítani, még mielőtt továbbgörgetjük a problémát az év végéig. Egy-egy devizás egyenleg esetében könnyen leosztjuk az átlagárfolyamot, de több főkönyvi egyenleg esetén érdemes erre egy programot használni, hogy hatékonyak legyünk.

Egyeztessük az árbevételt a számlázó program adatával. Ezt a folyamatot már tudjuk automatizálni, hiszen 2016. január 1. óta minden számlázó program képes kiexportálni a kimenő számlákat. Nincs más dolgunk, mint elkérni ezt az XML adatexportot és beszerezni egy olyan programot, amely képes ezt beolvasni. A számlákat tételesen, vagy különböző szempontok szerinti összesítésben lehet listázni, de akár egyetlen számlát is le lehet kérdezni. A külső könyvelőirodák közül sokan nem tárolják az ügyfelek számláit fél évre visszamenőleg, vagy csak épp azt tervezik, hogy helytakarékossági okokból jobban szeretnék visszaadni az ügyfélnek minden hónapban a számlákat. Ön hova sorolja magát: aki szívesen tárolja a kimenő számlákat, vagy inkább felszabadítja ezek helyét az irodában és a sok dossziét felváltja egy XML adatfile-ra? A megoldás egyszerű, ez az adatexport kiváltja a papír alapú mappákat. Az árbevétel egyeztetését érdemes rendszeresen elvégezni, inkább havi vagy negyedéves gyakoriságban. De hát, ha már automatizálható, akkor ez nem okoz problémát, és az ügyfél felé egy jó visszajelzés ez az ellenőrzés is.

Az évközi ellenőrzés teendőinek listáját még kibővíthetnénk számos specialitással, amely cégenként más és más. De ha már erről beszélünk, akkor térjünk ki arra is, hogy hogyan tudjuk kommunikálni az ügyfél felé az évközi ellenőrzésünk, egyezésünk, és professzionális könyvelés meglétét?

A könyvelő programunkból készítsünk egy audit adatexportot, amely tartalmazza a főkönyvi könyvelés tételeit. Ha nincs ilyen lehetőség a könyvelő programban, akkor szedjük ki excel táblázatba a főkönyvi kivonatot. Szerezzünk be egy olyan szoftvert, amely hatékonyan elősegíti a zárást, és képes a fent leírt adatbázisokkal együttműködni, azok adatait feldolgozni és néhány kattintással kérdezzük le az ügyvezetést érintő tételeket:

  • féléves/negyedéves/havi mérleg és eredménykimutatás
  • mutatószámok
  • adószámítások, levezetések
  • riport azon mérlegsorokról, amelyet a vezetés igényel
  • főkönyvi kivonat havi bontásban (egymás mellé állítva a hónapok egyenlegét vagy forgalmát)

A kommunikáción kívül mi is felhasználhatjuk a szoftver listáit, például az adószámításokat, nyilvántartásokat, önellenőrzési jegyzőkönyv és napló mintákat… stb. De nagy segítség lehet a bevallások archiválása, rendszerezése is. További ellenőrzési lehetőségek nyílnak meg az AUDIT XML segítségével, egy-egy lekérdezéssel. Például:

  • szokatlan előjelű tételek listája
  • számla statisztika
  • egy adott partner tételei (a teljes állományban vagy leszűkítve egy számlára/számlacsoportra)
  • költségek részletezése szállítónként / bevétel vevőnként
  • kapcsolt vállalkozások tételei, forgalma
  • partner nélküli vevők / szállítók
  • szokatlan vevői/szállítói kiegyenlítések
  • könyvelési tételek, könyvelőnként

A könyvelők munkája egyre inkább a szakmaiság irányába tolódik, az ellenőrzésekre és kommunikációra alkalmas listák előállítását pedig hagyjuk a számítástechnikára. Az évközi zárásokon túl az ilyen programok az év végi beszámolóra még további funkciókat és mintákat kínálnak, tehát nem csak évközben segíti, hanem előkészíti az éves zárást, és ezzel időt spórol a következő tavaszi pihenésünkhöz!

A cikk szerzője:
Tusnádiné Ágoston Márta
Helló Adó Könyvvizsgáló és Tanácsadó Kft ügyvezetője
kamarai tag könyvvizsgáló, adótanácsadó, informatikus mérnök
az ELZA elektronikus zárást támogató program szakmai fejlesztője,
a Magyar könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központ oktatója

A könyvelők általában csak kinyomtatott formában (jobb esetben feladási állományként) találkoznak az ügyfél kimenő számláival. Nem árt azonban kicsit alaposabban megvizsgálni ezt a területet, hiszen a könyvelésen kívüli legjobb kontroll lehetőségét jelenti.

A gazdasági vezetők (és persze a könyvelők is) elemzéseket, jelentéseket is készíthetnek az xml állomány részletes adatainak felhasználásával.

Mi a teendő?

I. Beolvassuk az xml állományt az Adatimport/NAV számla xml beolvasásnál.

  • az xml állomány beolvasását a pörgő karika jelzi, a feldolgozását pedig egy futó zöld csík
  • a művelet végén megjelenő kis ablakban láthatóak lesznek az állomány azonosító adatai

II. Nyitott könyv/NAV számla xml/NAV számla xml riport – programozott (automatikusan lefutó) lekérdezések:

1. Az állomány azonosító adatai

  • készült
  • időszak kezdete, vége
  • sorszám kezdete, sorszám vége
  • számla darabszáma

2. Mit látunk az állomány jellemzőinél?

  • számlakibocsátó
  • áfakulcsok
  • devizanemek
  • számlatípusok
  • számla megjelenési formája
  • számla fizetési módjai
  • ellenőrzések
    • dátumok: teljesítés, számlakelte, fiz.határidő
    • van-e egyszerűsített számla
    • összesítő ellenőrzés: „számla összesítő egyezik/nem egyezik” nettó+áfa=bruttó

3. Szűrési feltételek

  • számok és színes pöttyök a szűrési mezők mellett
    • a színes pöttyökkel beazonosítható, hogy az adott szűrési feltételt melyik lekérdezésnél használjuk
      • pl. a hiányzó és dupla sorszámokon kívül minden más lekérdezés csak a beállított időszakra vonatkozik (piros pötty)
      • pl. a megadott értékhatárt devizanemenként csak a 4.b) lekérdezésnél veszi figyelembe szűrő feltételként a program (kék pötty)
         
  • vizsgált időszak (számla kelte alapján)
    • alaphelyzetben a beolvasott xml állomány első és utolsó dátumát (számla keltét) kínálja fel a program
    • a tól-ig dátumok átírhatók, megadhatjuk, hogy konkrétan mely időszakra vonatkozzanak a lekérdezések
       
  • leválogatandó darabszám
    • jellemzően a fordulónap körüli események, tételek vizsgálatát szolgálja
       
  • időszak elválasztása
    • a lekérdezés 6. pontjához itt adhatjuk meg, hogy az időszakok közötti elhatárolásokat a számla kelte vagy az ÁFA teljesítés dátuma szerint kívánjuk vizsgálni
      • a számla kelte szerinti vizsgálat a megfelelő időszakra való könyvelés bizonyítékát szolgáltathatja
      • az ÁFA teljesítés szerinti szétválasztás a fordulónap körüli ÁFA bevallások ellenőrzését segítheti
         
  • értékhatár devizanemenként
    • itt a vizsgált időszak legnagyobb összegű (nettó értékű) számláinak listájához adhatjuk meg az összeget (pl. az egyedileg lényeges hiba összegét, hiszen ezeket a számlákat majd úgyis egyedileg ellenőriznünk kell)
    • az alaphelyzetben felkínál nulla átírása mindenképpen szükséges, ha a riport 4.b) pontját is bejelöltük a lekérdezésnél

4. A Riport elemei, táblázatai

  • a szűrési feltételeknél beállított paramétereknek megfelelően lekérhetünk csak egy-egy szempont szerinti listát, vagy az összes bejelölésével egyszerre az összes lekérdezési eredmény megjelenik a képernyőn
  • a képernyőn megjelenő „NAV számla riport” tábla tetején lévő „Excel” gombbal az összes lista egyszerre áttehető excel táblázatba
  • az egyes lekérdezési pontok önálló táblázata az ennek a táblázatnak a jobb felső sarkában található nyomtató ikonnal nyomtatható pdf-be, papírra, vagy az excel ikonnal exportálható excel táblázatba  

Egy könyvelőnek ma már nem csak a klasszikus értelemben vett számviteli, adózási területekhez kell értenie - rendkívül hasznos számára, ha képes az informatikai rendszerek, az adatbázisokból kinyerhető összefüggések elemzésére is. Két területen jelenthet ez előnyt: egyrészt a saját munkája lesz hatékonyabb, a korábbinál is jobb minőségű, másrészt a megbízója/munkáltatója felé tartalmasabb, hasznosíthatóbb jelentéseket, kimutatásokat tud készíteni, amellyel alá tudja támasztani a magas színvonalon elvégzett munkáját, s szakmai támogatást tud nyújtani a vezetői döntések meghozatalához, esetleg pályázati dokumentációk összeállításához. Ezt az eredményt manuálisan csak nagy idő és energia ráfordításával lehet elérni, ezért a beszámolót illetve az elektronikus zárást elkészítő szoftverek igénybe vétele egyre inkább nélkülözhetetlen eszköze lesz a hatékony, magas színvonalú munkavégzésnek.

Az „ELZA” Elektronikus Zárást támogató számviteli (könyvelői) dokumentációs rendszer képes az előállítható digitális állományok hasznosítására!

A hatóságok is az automatizmust ösztönzik egyre több ilyen alkalmazás kötelező használatának előírásával.

Milyen adatállományokat látnak a hatóságok egy adózóról?

Kezdjük a legfrissebbel, az OBR-rel, azaz Online Beszámoló Rendszerrel.

Ettől az évtől kezdve a beszámolók feltöltése már nem képi, hanem adat formájában történik. Az adat pedig lehetővé teszi a hatóságok, s a Céginformációs Szolgálat részére a lekérdezéseket, az egyéb nyilvántartásokkal való összehasonlításokat. Nem nehéz elképzelni például, hogy a jogszabályba ütköző és a beszámoló soraiból kiolvasható összefüggéseket milyen rövid idő alatt ki lehet innentől szűrni.

Ezzel tartalmában szoros kapcsolatban áll a 2010-ben, a Magyar Könyvvizsgálói Kamara kezdeményezésére elterjedt ún. Audit.xml adatexport. Ez az adatállomány elsősorban könyvvizsgálati célokat szolgál, mivel a főkönyvi adatokat tartalmazza egységes struktúrában. A könyvvizsgálat során az Audit.xml adatexport birtokában számos elemzési, lekérdezési lehetőség nyílik meg egy egységes felületen, a könyvelő program listáitól függetlenül.

Az adóhatóság 2015. év elején elindította az EKÁER, Elektronikus Közúti Áruforgalmi Ellenőrző Rendszert. Ennek célja többek között az áruforgalom átláthatósága, az adóelkerülők kiszűrése. Az EKÁER-rel akár előzetesen, akár valós időben, de még utólag is nyomon követhető az áru tényleges útja Magyarországon. Az áruk útvonalának adatait pedig egy elektronikus rendszerbe kell feltölteni. Az EKÁER felállása óta folyamatosan olvashatunk olyan híreket, mely szerint az adóhatóság vizsgálatot indít a bejelentett adatok elemzése birtokában vagy épp az adatközlés elmaradása miatt…

A beszámoló és az áruk fuvarozási útvonal adatain kívül további két kiemelt területen állnak adatállományok a hatóságok rendelkezésére. Ezek közül az egyik legfontosabb az online pénztárgép, a másik pedig az online számlázás.

2014-ben elindult az online pénztárgép adatszolgáltatása, amelyet egy meghatározott tevékenységi körben kötelezően kell alkalmazni, de 2017-től jelentősen bővült az online pénztárgép használatra kötelezettek köre. Az online pénztárgép adatszolgáltatása azt jelenti, hogy a pénztárgéppel kiállított nyugta adatai – egy internet kapcsolatot biztosító modem segítségével, minden külső beavatkozás nélkül – automatikusan továbbításra kerülnek az adóhatóság erre a célra fenntartott szerverére. Mentesül a nyugta kiállítása alól az az adózó, aki pénztárgép használatra kötelezett és a termékértékesítéséről, szolgáltatásnyújtásáról számlát állít ki. Emellett a nyugta helyett kiállított számlák adatairól külön adatszolgáltatást kell benyújtani az adóhatóság részére. Ebből következik, hogy automatikus vagy manuális módon, valamennyi adat bekerül egy adatbázisba.

Az online számlázás szabályai ebben a pillanatban épp kialakítás alatt állnak, de valószínűsíteni lehet, hogy a számlázó programok is továbbítani fogják a kiállított számla adatait az adóhatóság szerverére, hasonlóan a pénztárgépek adatszolgáltatásához. No, de milyen adatok ezek? A jogszabály szövege szerint a számla fejléc és lábléc adatai, valamint a tétel adatok kerülnek be egy xml állományba, de összességében több mint 150 féle adattípust ír le a 23/2014. (VI.30.)  NGM rendelet. A rendelet szerint 2016.01.01-től minden számlázó programnak rendelkeznie kell egy ún. adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás funkcióval, ami független a majdani online számlázástól. Ez az adatexport tartalmazza a számlák összes adatát, és a célja egyelőre az, hogy az adóhatóság egy revízió alkalmával elkérje, hogy szűréseket, lekérdezéseket készíthessen belőle.

Az adatállományok felhasználása

A fentiekben látható, hogy a hatóságok folyamatosan bővítik az elektronikus formában bekért adatok körét. Ezek alapján kockázatbecslési eljárásokat is végeznek az ellenőrzések lefolytatása előtt/közben a birtokukban lévő országos adatbázisokban. De ha a hatóságok ilyen komoly fejlesztéseket igénylő erőfeszítéseket tesznek azért, hogy elemzéseket készítsenek a bekért állományokból, akkor a könyvelő vagy gazdasági vezető miért ne tehetné meg ugyanezt? Ez azzal az előnnyel járna, hogy az adatelemzés már egy könyvviteli zárlat vagy a beszámoló elkészítésekor rendelkezésre állna. Egyrészt nem az adóhatósági ellenőrzéskor szembesülne a vállalkozó, a könyvelő a beszámolókban rejlő esetleges hibákkal, vagy az adatok részletességéből adódó összefüggésekkel, másrészt a vezetői döntések megalapozásához is felhasználhatók lennének az elemzések eredményei.

„ELZA” is képes az előállítható digitális állományok hasznosítására:

az audit xml állomány beolvasására, és abból elemzések készítésére
a főkönyvi kivonat beolvasása után (az audit.xml használatával az erre fordított idő szinte elhanyagolható), és egy egyszeri paraméterezést követően összeáll a beszámoló, elkészülnek a mutatók, az éves beszámolót készítő adózóknál a cash-flow kimutatás és a kiegészítő melléklet
képes feltölteni az OBR felületére a beszámolót, nincs szükség a karakterenkénti bevitelre (nulla Ft értékű mezők esetén is)
képes riportot, elemzéseket és ellenőrzéseket készíteni a számlázó programból kiexportált számla xml állományból is (ez azért is nagy előny, mert jó, ha nem az adóhatóság szembesíti az adózót az elemzésben látott eredményekkel, esetleges kockázatokkal)
az adófolyószámla xml állomány beolvasásával néhány kiegészítő jelölés után egyszerűen és gyorsan összehasonlítja a főkönyvi adatokat az adószámlával (adófolyószámlával) és megmutatja a különbséget, az eltérések megállapítása így csak néhány percet igényel
Nagy előnye, hogy a paramétereket (a beszámoló összeállításához és az adótáblák számításaihoz) csak egyszer kell beállítani, a második időszaktól (évtől) már lényeges idő megtakarítást lehet elérni vele. Ugyanez igaz az online beszámoló rendszerbe való feltöltésre is. Az űrlap adatait elegendő az első évben begépelni, aztán a rendszer a korábban rögzített, később természetesen szükség szerint módosítható adatállományból dolgozik. 

Elsősorban könyvelőknekfőkönyvelőknek, akik szeretnék hatékonyan és automatizált folyamatokban elvégezni

  • az éves adószámításokat,
  • az éves zárást,
  • a beszámoló készítést és közzétételt,
  • az adófolyószámla egyeztetést,
  • különböző riportok, elemzések készítését.

Ezeken túlmenően ELZA hatékonyan támogatja a gazdasági vezetők ellenőrzési feladatait: nem kell a könyvelés tételes átnézésével tölteni (az amúgy is drága és legfőképpen mindig kevés) időt, mert előre beállított lekérdezésekkel a legfontosabb kontrollpontok kialakíthatók és a figyelem a szokatlan és nagyobb hibalehetőséget rejtő tételekre irányítható.

HAMAROSAN INDUL az ELEKTRONIKUS ZÁRÁST támogató SZOFTVER, („ELZA”) teszt időszaka!
Próbálja ki ön is INGYENESEN!
REGISZTRÁLJON, hogy időben ÉRTESÜLJÖN az ingyenes tesztelési lehetőség indulásáról!

Ismerkedjen meg a teszt-változattal! Az ősztől forgalomba kerülő programmal kezdje meg az előkészületeket a 2017. évi zárásra: töltse fel a programba az előző évi adatállományt, készítse el belőle a mérleget és eredménykimutatást, alakítsa a „zárás dossziét”  a saját igényei szerint!

Ön hova tartozik?! Azok közé, akik többször is szívesen rögzítik például egy számla vagy bármilyen bizonylat adattartalmát, vagy jobban értékeli, ha némi automatizmus is beépül a munkájába, s megspórolhatja az adatok ismételt rögzítésével járó felesleges munkát? Persze a kérdés csak költői, ráadásul a hatóságok is az automatizmus ösztönzése, illetve alkalmazásának előírása felé tesznek rohamlépteket.

Milyen adatállományokat látnak a hatóságok egy adózóról?

Kezdjük a legfrissebbel, az OBR-rel, azaz Online Beszámoló Rendszerrel. A korábbi években egy gazdasági társaságnak két lehetősége volt a beszámoló elektronikus közzétételére: vagy begépelte a mérleg és eredménykimutatás adatait az általános nyomtatványkitöltő programban az e célra rendszeresített nyomtatványon, vagy „képként”, pdf formátumban csatolva töltötte fel azt. A pdf formátumban feltöltött beszámolók a közzétételre és a nyilvánosságra alkalmasak, de elemzések nem nagyon készíthetőek belőlük. Ettől az évtől kezdve a beszámolók feltöltése viszont már nem képi, hanem adat formájában történik. Az adat pedig lehetővé teszi a hatóságok - az Igazságügyi Minisztérium Céginformációs Szolgálata - részére a lekérdezéseket. Nem nehéz elképzelni például, hogy a jogszabályba ütköző és a beszámoló soraiból kiolvasható összefüggéseket milyen rövid idő alatt ki lehet innentől szűrni. Itt szeretnénk hangsúlyozni, hogy az OBR alkalmazása nem egy választható opció, hanem kötelező érvényű minden gazdasági társaságra nézve, tehát ezt nem tudjuk kikerülni!

Ezzel tartalmában szoros kapcsolatban áll a 2010-ben, a Magyar Könyvvizsgálói Kamara kezdeményezésére elterjedt ún. Audit.xml adatexport. Ez az adatállomány elsősorban könyvvizsgálati célokat szolgál, mivel a főkönyvi adatokat tartalmazza egységes struktúrában. A könyvvizsgálat során az Audit.xml adatexport birtokában számos elemzési, lekérdezési lehetőség nyílik meg egy egységes felületen, a könyvelő program listáitól függetlenül.

Az adóhatóság 2015. év elején elindította az EKÁER, Elektronikus Közúti Áruforgalmi Ellenőrző Rendszert. Ennek célja többek között az áruforgalom átláthatósága, az adóelkerülők kiszűrése. Az EKÁER-rel akár előzetesen, akár valós időben, de még utólag is nyomon követhető az áru tényleges útja Magyarországon. Az áruk útvonalának adatait pedig egy elektronikus rendszerbe kell feltölteni. Az EKÁER felállása óta folyamatosan olvashatunk olyan híreket, mely szerint az adóhatóság vizsgálatot indít a bejelentett adatok elemzése birtokában vagy épp az adatközlés elmaradása miatt…

A beszámoló és az áruk fuvarozási útvonal adatain kívül további két kiemelt területen állnak adatállományok a hatóságok rendelkezésére. Ezek közül az egyik legfontosabb az online pénztárgép, a másik pedig az online számlázás.

2014-ben elindult az online pénztárgép adatszolgáltatása, amelyet egy meghatározott tevékenységi körben kötelezően kell alkalmazni, de 2017-től jelentősen bővült az online pénztárgép használatra kötelezettek köre. Az online pénztárgép adatszolgáltatása azt jelenti, hogy a pénztárgéppel kiállított nyugta adatai – egy internet kapcsolatot biztosító modem segítségével, minden külső beavatkozás nélkül – automatikusan továbbításra kerülnek az adóhatóság erre a célra fenntartott szerverére. Mentesül a nyugta kiállítása alól az az adózó, aki pénztárgép használatra kötelezett és a termékértékesítéséről, szolgáltatásnyújtásáról számlát állít ki. Emellett a nyugta helyett kiállított számlák adatairól külön adatszolgáltatást kell benyújtani az adóhatóság részére. Ebből következik, hogy automatikus vagy manuális módon, valamennyi adat bekerül egy adatbázisba.

Az online számlázás szabályai ebben a pillanatban épp kialakítás alatt állnak (a módosításról szóló törvényjavaslat benyújtásra került), de a jelenleg még hatályos jogszabály szövege alapján valószínűsíteni lehet, hogy a számlázó programok is továbbítani fogják a kiállított számla adatait az adóhatóság szerverére, hasonlóan a pénztárgépek adatszolgáltatásához. No, de milyen adatok ezek? A jogszabály szövege szerint a számla fejléc és lábléc adatai, valamint a tétel adatok kerülnek be egy xml állományba, de összességében több mint 150 féle adattípust ír le a 23/2014. (VI.30.)  NGM rendelet. A rendelet szerint 2016.01.01-től minden számlázó programnak rendelkeznie kell egy ún. adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás funkcióval, ami független a majdani online számlázástól. Ez az adatexport tartalmazza a számlák összes adatát, és a célja egyelőre az, hogy az adóhatóság egy revízió alkalmával elkérje, hogy szűréseket, lekérdezéseket készíthessen belőle.

Az adatállományok felhasználása

A fentiekben látható, hogy a hatóságok folyamatosan bővítik az elektronikus formában bekért adatok körét. Ez alapján valószínűsíthető, hogy kockázatbecslési eljárásokat is végeznek az ellenőrzések lefolytatása előtt/közben a birtokukban lévő országos adatbázisokban. De ha a hatóságok ilyen komoly fejlesztéseket igénylő erőfeszítéseket tesznek azért, hogy elemzéseket készítsenek a bekért állományokból, akkor a könyvelő vagy gazdasági vezető miért ne tehetné meg ugyanezt? Ez azzal az előnnyel járna, hogy az adatelemzés már egy könyvviteli zárlat vagy a beszámoló elkészítésekor rendelkezésre állna. Egyrészt nem az adóhatósági ellenőrzéskor szembesülne a vállalkozó, a könyvelő a beszámolókban rejlő esetleges hibákkal, vagy az adatok részletességéből adódó összefüggésekkel, másrészt a vezetői döntések megalapozásához is felhasználhatók lennének az elemzések eredményei.

Célszerű tehát olyan programot használni a könyvviteli zárlathoz vagy beszámoló összeállításhoz, amely képes az előállítható digitális állományok hasznosítására, pl. az audit xml állomány beolvasására, és abból elemzések készítésére. Mivel most májusban aktuális feladat a beszámoló közzététele, ezért nagyon szerencsés, ha a program képes feltölteni az OBR felületére a beszámolót és nincs szükség a karakterenkénti bevitelre (nulla Ft értékű mezők esetén is). Van olyan szoftver, amely képes riportot, elemzéseket és ellenőrzéseket készíteni a számlázó programból kiexportált számla xml állományból is. Ez azért is nagy előny, mert jó, ha nem az adóhatóság szembesíti az adózót az elemzésben látott eredményekkel, esetleges kockázatokkal.

Az eddigiekben említett adatexportok mellett meg kell említeni az adóhatóság által 2014. évben kifejlesztett adófolyószámla xml állományt (amely 2016-től már xls. állományban is letölthető). A beszámoló készítése során az ellenőrzések része az adószámla (korábbi nevén adófolyószámla) egyeztetés is. Mivel a manuális egyeztetés sok időt igényel és ugyanazt a folyamatot minden adónem esetében újra és újra el kell végezni, ezért az egyeztetési munkát is praktikus egy olyan programra bíznunk, amely néhány kiegészítő jelölés után egyszerűen és gyorsan összehasonlítja a főkönyvi adatokat az adószámlával (adófolyószámlával) és megmutatja a különbséget. Az eltérések megállapítása így csak néhány percet igényel.

A beszámoló-készítő programok jellemzően valamilyen módon be tudják olvasni a főkönyvi kivonatot (az audit.xml használatával az erre fordított idő már elhanyagolható), és egy egyszeri paraméterezést követően összeáll a beszámoló, elkészülnek a mutatók, az éves beszámolót készítő adózóknál nagy segítség, ha a program a cash-flow kimutatást is kezeli. A kiegészítő melléklet tartalmára vonatkozóan a Számviteli törvény új előírásokat tartalmaz, amelyek megírása szintén automatizálható egy szoftver segítségével. Az informatikai eszközök nagy előnye hogy a paraméterezést csak egyszer kell elvégezni, és a második időszaktól (évtől) már lényeges idő megtakarítást lehet elérni vele. Ugyanez igaz az online beszámoló rendszerbe való feltöltésre is. Az űrlap adatait elegendő az első évben begépelni, aztán a rendszer a korábban rögzített, később természetesen szükség szerint módosítható adatállományból dolgozik. Az adó levezetésére ugyanez elmondható, hiszen az adóalapot és az adó mértékét a hazai adójogszabályok meghatározzák, az egy jól használható programban előre definiálható. Így a könyvelőnek elég meghívnia az adó levezetésére előkészített funkciót.

A XXI. század könyvelője

Összefoglalásként elmondható, hogy egy könyvelőnek ma már nem csak a klasszikus értelemben vett szakmához, a számviteli, adózási területekhez kell értenie - rendkívül hasznos számára, ha képes az informatikai rendszerek és az adatbázisokból kinyerhető összefüggések elemzésére is. Két területen jelenthet ez előnyt: egyrészt a saját munkája lesz hatékonyabb, a korábbinál is jobb minőségű, másrészt a megbízója/munkáltatója felé tartalmasabb, hasznosíthatóbb jelentéseket, kimutatásokat tud készíteni, amellyel alá tudja támasztani a magas színvonalon elvégzett munkáját, s szakmai támogatást tud nyújtani a vezetői döntések meghozatalához, esetleg pályázati dokumentációk alátámasztásához. Ezt manuálisan csak nagy idő és energia ráfordításával lehet elérni, ezért a beszámolót illetve az elektronikus zárást elkészítő szoftverek használata a jövőben vélhetően előtérbe fog kerülni.

A cikk szerzői:

Tusnádiné Ágoston Márta
Helló Adó Könyvvizsgáló és Tanácsadó Kft ügyvezetője
kamarai tag könyvvizsgáló, adótanácsadó, informatikus mérnök
az ELZA elektronikus zárást támogató program szakmai fejlesztője,
a Magyar könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központ oktatója

Luxné Tálas Ilona
kamarai tag könyvvizsgáló
az ELZA elektronikus zárást támogató program szakmai fejlesztője,
a Magyar könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központ oktatója