Metrum
Referencia

Könyvvizsgáló program

Metrum Referencia – a könyvvizsgálók hatékony segítőtársa!

A rendezett, elektronikus dokumentáció létrehozásának lehetősége olyan, mintha egy varázstalizmánra bukkannál a könyvvizsgálat világában. Mostantól minden dokumentumot egyszerűen beköthetsz az adott vizsgálat alá - függetlenül attól, hogy Word, Excel vagy más programmal készült, hogy Te készítetted vagy az ügyféltől kaptad, hogy a gépen eredetileg melyik könyvtárban, hol tároltad. Csak nyisd ki a Metrum Referenciát, és ott vizsgálatonként és évenként rendezve, mindent egy helyen megtalálsz! Az ügyfél állandó dossziéja és a tárgyévi dossziék automatikusan előállnak, mindig kéznél lesznek elektronikus formában.

A program támogat abban, hogy a könyvvizsgálati standardoknak, a számviteli törvénynek és az adótörvényeknek megfelelően végezd a vizsgálatot. A program használata önmagában természetesen nem garancia arra, hogy a vizsgálat teljes mértékben megfelel minden előírásnak, ez a Te feladatod és felelősséged.

A fejezetek, alfejezetek struktúrája az audit munkafolyamatát követi, szinte vezeti a könyvvizsgálót a munkavégzés során. A program felépítése azonban nem jelent kötöttséget, inkább keretet ad, amelyen belül mindenki a saját igényei, módszertana szerint alakíthatja, akár új témákkal bővítheti a vizsgálati területeket.

Egy cégnél, cégcsoportnál kialakított, egyedivé formált fejezeteket, munkaprogramokat, munkapapírokat át lehet emelni a következő időszakokba, sőt akár egy másik (hasonló jellemzőkkel bíró) cég könyvvizsgálatába is – ezzel rendkívül sok időt takaríthatsz meg.

Nem csak a dokumentálást segíti és támogatja a program, hanem a vizsgálatok nélkülözhetetlen eszköze is. Mintha egy varázskulcs minden adatbázist kinyitna előttünk. Ha megszokod, hogy a teljes könyvelési, számlázási állományok és az azokat kezelő programok rendelkezésedre állnak, és így az áttekintéseket, elemzéseket el lehet végezni anélkül, hogy az ügyfélre várnál – el sem tudod majd képzelni máshogy a könyvvizsgálatot!

A Webposta programunk használatával az üzeneteket és a dokumentumokat egy mozdulattal, közvetlenül a programból elküldheted a partnereidnek, nem kell hozzá e-mail, vagy más fájlküldő eszköz. A könyvelőtől, ügyféltől kapott dokumentumok a beszámoló megfelelő részéhez „esnek be”, nem kell őket se letölteni, se elmenteni, se átmásolni. Rendezettebb, áttekinthetőbb lesz a kommunikáció, mint bármelyik levelező programot használva.

A program hatékonysága a helyszínen történő használatban rejlik. Ne pazarold az időt a "majd később beviszem a programba" hozzáállással! A kezdeti nehézségeket oktató videóink és személyes bemutatóink segítenek leküzdeni, és garantáljuk, hogy a befektetett munka később bőven megtérül.

"Vezérlőpult" alkalmazásunkban a feladatok előrehaladását megjelenítő státusz-ikonok segítségével egy pillantással áttekintheted, hogy melyik munka hol tart. Gyorsan és egyszerűen navigálhatsz a megbízások között, és bele tudsz nézni a részletekbe is.

Honnan vegyem az adatokat? – Adatbevitel, elemzés

Az excel-beolvasóval nagyméretű adatállományokat olvashatsz be a programba pl. az adatok teszteléséhez a vizsgálatra kiválasztáskor, vagy az excel táblák elemzéséhez.

A teljes főkönyvi könyvelést tartalmazó audit.xml fájlt 97 könyvelőprogramból átveheted a számítógépedre. Az adatokat főkönyvi karton formájában is tanulmányozhatod. A Nyitott Könyv adatelemző programmal összesítéseket, kimutatásokat készíthetsz belőlük. A Vizsgálatra kiválasztás, mintavétel programmal kiválaszthatsz belőlük tételeket. Az eredményeket excelbe áttéve tovább dolgozhatsz velük.

A program a NAV-OSA adatait (kimenő és bejövő számlákat) lekérdezi és gyűjti az online Webposta fiók segítségével. A kimenő számlák áttekintése megoldható közvetlenül az ügyfél számlázó programjából készült szamla.xml adatállományok beolvasásával is.

Az automatikusan működő számlaelemző programunkkal 12 féle elemzést készíthetsz a kimenő vagy bejövő számlaállományból. A program sok területre kiterjedő diagnózist nyújt, amit áttehetsz Excelbe további feldolgozásra.

A főkönyvi kivonatot könnyedén beolvashatod adatfájlból vagy Excelből. A program kimutatja, hogy mely főkönyvi számlák változtak az előző állapothoz képest, és elkészíti a mérleget, az eredménykimutatást, a főlapokat, és kívánságod szerinti formátumban a főkönyvi kivonatot és a mutatószámokat. Több, évközi vagy záró időszak adatait egymás mellé állíthatod, így már a vizsgálat elején gazdag számadatokkal rendelkezhetsz a cég áttekintéséhez.

Mit vizsgáljak? - Tervezés

Az üzleti tevékenység megismerése során megállapított kockázatokat kell bevinned és értékelned a programban. A beépített hiba-katalógusból ki lehet választani, hogy a kockázat bekövetkezése esetén milyen hiba keletkezhet. A hibákhoz a program automatikusan hozzárendeli a munkaprogramokból azokat a feladatokat, amelyek segítségével az adott hiba feltárható.

A lényegesség tábla vezet a becslés elvégzésében. Tartalmaz minden, a standardokban előírt szempontot, segítséget ad a fogalmak értelmezéséhez. Egy munkamenetben elkészül a lényegesség indoklása és a dokumentálása is.

A felülvizsgált 315-ös standard előírásainak megfelelő, részletesen kidolgozott munkalapok állnak rendelkezésre a kontrollkörnyezet és az IT-rendszer felméréséhez.

Munkaprogram a csalási kockázat mértékének megállapításához és a könyvvizsgáló reakcióinak a kialakításához.

Tartalmaz minden témát, amit a standard előír. Neked csak az adott cég sajátosságaival és a saját eljárási módszertanoddal kell kiegészítened.

Hogyan vizsgáljam? - Munkaprogramok

A kockázatbecslés alapján automatikus munkaprogram ajánlás készül, amit a saját igényeid szerint módosíthatsz. A munkaprogramok és munkatáblák készítésében több, mint 20 éves gyakorlatunk van – az első változat 2000-ben jelent meg a Kamara Oktatási Kft. kiadásában. Azóta a munkaprogramok is számtalan változáson mentek keresztül, bennük sok felhasználónk ötlete, tudása, munkatapasztalata is sűrűsödik.

A vizsgálatot több mint 100 munkatábla, ellenőrző lista segíti. A program adóellenőrzési munkaprogramot és adóellenőrzési táblázatokat tartalmaz a legfontosabb adónemekre. Csak előveszed a kész táblázatokat, amelyekbe a főkönyvi kivonatból automatikusan bekerülnek az adóalap korrekciós tételek és a könyvelt adó – innen már gyerekjáték annak ellenőrzése, hogy a társaság a törvényeknek megfelelően számolta-e el az adókat.

A munkaprogram a dokumentáció központja. Az egyes feladatokhoz bármilyen referenciát lehet csatolni, akár többet is, amelyek bizonyítékként szolgálnak és igazolják a feladat végrehajtását. A dokumentációt elektronikusan is lehet archiválni.

A Metrum Referencia a csoportmunkával kapcsolatos mindenfajta igényt kielégít, legyen az a csoporttagok munkáinak összemásolása egy kijelölt gépre, vagy a hálózati szerveren történő szinkronizálás és a hálózatos munkavégzés, vagy - mint legkorszerűbb módszer a csoportmunka rugalmas szervezésére - a program internetes használata.

Mennyit vizsgáljak? – Munkaeszközök

Hasznos segítség a vizsgálandó mennyiség objektív alapokon történő meghatározásában. Kiválaszthatod a végrehajtási lényegesség feletti, vagy az egyedileg jelentős, vagy bármilyen más értékhatárt meghaladó tételeket. Mintát vehetsz a pénzegység alapú statisztikai mintavétel módszerével, vagy a kis- és középvállalkozások vizsgálatához kiadott kamarai útmutatóban szereplő mintavétellel.

Egy egyszerű és hatékony lekérdező program segítségével a nagy tömegű adatállományokból (pl. teljes főkönyvi könyvelés, készletek, számlaállomány, tárgyi eszközök) bármilyen kimutatást összeállíthatsz, és azt táblázatba rendezheted. Az eredményt egy gombnyomással átteheted Excelbe. A program nagyban növeli a könyvvizsgálói munka hatékonyságát és rengeteg időt takaríthatsz meg vele.

A „Nyitott Könyv” keretén belül kialakítottunk egy tárgyi eszköz vizsgálati modult. Ide Excelből beolvashatod a tárgyi eszköz analitikát, és különféle lekérdezések végezhetsz. Ebből az állományból át lehet emelni az egyes jogcímek tételeit (tárgy évi növekedés, csökkenés) a Tárgyi eszközök vizsgálati terület beépített tábláiba, amelyekben elvégezheted a kijelölt könyvvizsgálati eljárásokat.

A program adónemenként egymás mellé állítja a főkönyvi adatokat, valamint a NAV adatait. A munkafelületen kezelni lehet az időbeli eltéréseket, és ki lehet mutatni a valós eltérést. Az egyeztetés pár percnél többet nem vesz igénybe!

Jelentés, vizsgálat zárása

A modul beírja az ügyfél, a könyvvizsgáló és a beszámoló azonosító adatait és a megadott paraméterek alapján összeállítja a jelentés szövegét. Nem tiszta jelentés esetén az egyedi tartalmakat neked kell beírnod a jelentés megfelelő helyére.

Ha egyéni mintát készítesz a Saját minták között, akkor a jelentés saját céges fejléccel, logóval ellátott dokumentumként is nyomtatható.

Jelenleg kilenc ellenőrző lista van a programban, amelyek többek között a számviteli politikára, a mérlegen kívüli tételekre, a vállalkozás folytatásának vizsgálatára, a pénzmosásról szóló tv. betartására vonatkoznak.

A minőség-ellenőrzés fejezetben hét lista foglalkozik a minőségellenőrzéshez kapcsolódó kérdésekkel (pl. Ellenőrző lista a munka áttekintéséhez, Minőségellenőrzési önellenőrző lista, Ellenőrzési és jóváhagyási összefoglaló)

Az ügyfelek dokumentációja rendben van – és a könyvvizsgáló saját dokumentumai?

A Saját akták modulban ez sem okoz gondot!

Ahogy az audit folyamatot végig kíséri az ügyfél Tárgyévi dossziéja, úgy a könyvvizsgáló tevékenységedet teljeskörűen támogatják a Saját akta moduljai.

A megkeresésekre díjkalkulációval alátámasztott, a könyvvizsgálati munka szakaszait kellő részletességgel bemutató ajánlatot tudsz készíteni.

A megkötött szerződések nyilvántartása, a rögzítendő adatok köre megfelel a Magyar Nemzeti Könyvvizsgálati Standard (MNKS) követelményeinek.

Számos lekérdezést indíthatsz a nyilvántartás adataiból (pl. számlázási ütemezés, adott év lejáró/új/összes szerződései, adott ügyfél szerződései, ügyélnyilvántartás).

Az egyes szerződések teljesítésével kapcsolatosan az adott könyvvizsgálatban résztvevők munkával töltött ideje tevékenységenként dokumentálható, és ez segíthet a következő év reális könyvvizsgálati díjának kalkulációjában.

A PMT modulban a pénzmosás elleni küzdelem jogszabályban előírt szabályzata és az ügyfél átvilágítással kapcsolatos dokumentumok, nyilvántartások, adatlapok tárolhatók.

A minőségellenőrzési (MER), később pedig a minőségirányítási (MIR) modulban a minőségi munkavégzést megalapozó szabályzatok, munkapapírok, módszertani anyagok kerülhetnek elhelyezésre.

Ha kihasználod a Saját akták által nyújtott támogatást, és élsz a felkínált lehetőségekkel, akkor az évenkénti kamarai adatszolgáltatás néhány kattintással összeállítható és feltölthető a Kamara honlapjára! Próbáltad már a Metrum Referencia nélkül? Hát próbáld meg a programmal is! Mérhető a különbség – élvezd az öledbe hulló szabadidőt!

Szeretsz szakmai cikkeket, állásfoglalásokat, különböző módszertani útmutatásokat gyűjtögetni? A Saját aktában külön helyet biztosíthatsz ezeknek az anyagoknak!

Tekints úgy erre a fejezetre, mint egy üres dossziéra, amelynek kialakítását, mindennapi használatát a te érdeklődési köröd, igényeid és szokásaid, könyvvizsgálói módszereid és technikáid fognak meghatározni.

Átalakulás modul

Egy átalakulásnál (egyesülésnél, szétválásnál) még fontosabbak a határidők, mint az éves beszámoló könyvvizsgálatánál. Itt nem csak a könyvelő a „szűk keresztmetszet”, de a jogi teendők, az ügyvédi munka (és annak minősége) tovább csökkentheti a mozgásteredet.

Miért várnál arra, hogy megkapd az összeállított vagyonmérlegeket(-tervezeteket), hogy végre elkezdhesd a vizsgálatot? Erre nincs is szükség, ha a Metrum Referencia programmal dolgozol.

A modul egyik hangsúlyos összetevője a számszaki rész, amelyben a vagyonmérleg-tervezeteket és végleges vagyonmérlegeket már te is össze tudod állítani a rendelkezésre álló átalakulási (egyesülési, szétválási) tervekből, a tulajdonosok átalakulással kapcsolatban hozott döntéseiből.

A programba be tudod olvasni a jogelőd(ök) fordulónapi főkönyvi állományát (audit xml-ből vagy excelből), amiből elkészítheted te is az alapul szolgáló mérleget. (Itt lehetőséged van az alapul szolgáló mérleg(ek) részletes vizsgálatának dokumentálására, a vizsgálat terjedelménél figyelembe véve, hogy a jogelőd(ök) könyvvizsgálatra kötelezett cégek-e?)

A könyv szerinti értékek ellenőrzése után az átalakuló társaság terveit, döntéseit (a vagyonmérleg korrekciós tételeit, a különbözeteket, rendezéseket) le tudod könyvelni a programban, így neked nagy valószínűséggel előbb lesz meg a vagyonmérleg-tervezeted, mint amikorra azt a könyvelő össze tudja állítani. Hihetetlen egyszerű megoldással lehet egyesülések esetén összefésülni, szétválás esetén szétbontani a kiinduló állapot főkönyvi kivonatát!

A jogelőd(ök) vagyonmérlegeiből az átalakulás típusának megfelelően automatikusan kerül összeállításra a jogutód(ok) vagyonmérlege – a számszaki tévedés, elírás, sortévesztés kizárt!

Mi adhatna annál nagyobb biztonságot a könyvvizsgálatod során, hogy te már tudod, hogyan kell majd kinézniük ezeknek a vagyonmérlegeknek?

A modul másik meghatározó része természetesen maga a könyvvizsgálati munka, annak elvégzésének és dokumentálásának a támogatása.

A vagyonmérlegek vizsgálatához (cégenként, (jogelőd(ök) és jogutód(ok) bontásban) rendelkezésedre állnak a szükséges munkapapír minták: megbízás elfogadása, kommunikáció, a tervezés dokumentumai (lényegesség, munkaprogram, szakértők), a korrekciók listája, az átalakuláshoz kapcsolódó speciális adó témák, az ügyfél teljességi nyilatkozata.

Előre összeállítottuk az átalakulás típusainak megfelelő munkaprogramokat és ellenőrző táblákat, listákat. Ezek közül természetesen csak a kiválasztott formának megfelelő munkapapírok jelennek majd meg az adott vizsgálat megnyitásakor.

A megbízás közös dokumentumainak könyvtára az összes, átalakulásban résztvevő társaságnál elérhető és mindenkinél ugyanaz látható – itt kapnak helyet többek között a könyvvizsgáló nyilatkozatai (elfogadó, összeférhetetlenségi és függetlenségi), az átfogó tervezési dokumentum, valamint az átalakulási/egyesülési/szétválási terv megismerése és feldolgozása, továbbá a saját tőke változások összesítése. A könyvvizsgálói jelentés is itt készíthető el.

Az átalakulási modult használva könyvvizsgálóként végre a kezedbe veheted az irányítást – hát ne tétovázz, élj a lehetőséggel!